STRANGER THINGS. Cr. Tina Rowden/Netflix © 2022

Serieanmeldelse: Stranger Things sæson 4 del 1

Efter kun to uger på streamingtjenesten, har ‘Stranger Things’ sæson 4 del. 1, allerede slået Netflix’ seertal rekord. Serien der er vendt tilbage efter næsten tre års ventetid, er altså stadig mindst ligeså populær som den var, da publikum for første gang tilbage i 2016 blev grebet af dens 80’er nostalgi og mysterie om Will Byers forsvinden.

Hvad handler den om?

Kun 6 måneder efter vi sidst så karaktererne begynder mystiske dødsfald igen at ske i Hawkins. Upside-down verden truer endnu engang byens befolkning, Eleven har stadig mistet sine evner, og panik over ’Dungeons and Dragons’ har indtaget byens befolkning. Sagt med andre ord: vores karakterer har alt i mod sig, og kampen mod Upside-down har aldrig set mørkere ud.

STRANGER THINGS. Cr. Tina Rowden/Netflix © 2022

Vil jeg anbefale den?

Som seriens intro glider henover skærmen, er det umuligt ikke at forsvinde ind i seriens univers. Det fra-første-øjeblik ikoniske score, kombineret med de Stephen King formaterede bogstaver, der glidende bevæger sig henover skærmen, tvinger en til at komme i den helt rette 80’er stemning.

Brutaliteten i sæsonen både fysisk og psykologisk er skruet højere op for end i de tidligere sæsoner. Er man til ’A Nightmare on Elm Street’ er det desuden svært ikke at blive begejstret over de meget tydelige (og udtalte) paralleller, sæsonen drager til franchise-klassikeren. Ligesom de andre sæsoner er det selvfølgelig ikke den eneste 80’er inspiration man kan se afspejlet i universet. Er man fans af denne epokes film kan man derfor fortsat glæde sig over dette aspekt.

STRANGER THINGS. Cr. Tina Rowden/Netflix © 2022

Den visuelle side er generelt bedre end nogensinde før. Foruden blodet og goren, bliver vi som publikum hevet med ind i upside-down. Dette giver nogle af de mest syrede og smukke skud i seriens historie, og som gyserfan er det svært ikke at blive begejstret, over at se en gyser tv-serie med et budget stort nok til at centrere os midt i uhyggens epicenter.

Skuespillet og karaktererne i serien, forbliver dog seriens højdepunkt. Der er ikke én dårlig præstation eller casting at finde på rollelisten. Joyce (Winona Ryder), Eleven (Millie Bobby Brown) og venskabet mellem Steve Harrington (Joe Keery) og Dustin Henderson (Gaten Matarazzo) er dog særligt nævneværdige. Samtidig har Eleven en om muligt endnu større og mere krævende rolle i denne sæson, da historien for alvor dykker ned i hendes psyke og yngre barndom.

STRANGER THINGS. Cr. Tina Rowden/Netflix © 2022

Af de karakterer der er tilføjet til castet i sæson 3 og 4, forstår Duffer brødrene at gøre det på en måde, så det føles som det mest naturlige i verden. Foruden at skabe nye dynamikker blandt de ældre karaktere, får de også bragt nye sider op i dem.  På trods af at der derfor efterhånden er et væld af karakterer, lykkes det o overordnet at balancere dem alle. Måden hvorpå karaktererne opdeles i mindre grupper hjælper i sær her på. Samtidig er opdelingen i denne sæson, måske den bedste siden sæson 1.

Hvem der dog virkelig træder i karakter og løber med publikums hjerter denne sæson er Max Mayfield (Sadie Sink). Efter sidste sæsons hændelser, er hun nu traumatiseret, har mareridt og er begyndt at lukke sig selv inde og tage afstand fra gruppen. Portrætteringen af en traumatiseret pige er både nuanceret, og serien skaber en smuk metafor i sit gyserunivers for dette traume. Max’ ark  vil nok komme til at få mange til at sidde med tårer i øjnene i løbet af serien.

STRANGER THINGS. Cr. Courtesy of Netflix © 2022

Man kommer dog ikke uden om, at serien særligt i de første par afsnit, har nogle rent kluntede replikker der springer ud for alle de forkerte grunde. Samtidig er der også nogle af de nye karaktere i disse afsnit, hvis handlinger virker urealistiske og opstillede. Disse negative aspekter er dog helt forsvundet i seriens fjerde afsnit, som er et af de stærkeste i sæsonen.

Når del 1. rulletekster kommer hen over skærmen, sidder man derfor tilbage med en tilfreds følelse. Mysteriets tråde bliver samlet op på smukkeste vis. Hvert afsnit har desuden med deres differerende spillelængde, fået lov til at være præcis den længde de har brug for at være. Man glæder sig derfor ikke kun til del 2 kommer ud den 1. Juli, men har også en vis ro i maven over, at næste og sidste sæson vil give ‘Stranger Things’ universet en god slutning.

'Stranger Things' sæson 4 del 1 kan streames på Netflix
Kort fortalt
Fans af ’Stranger Things’ (og Kate Bush) vil bestemt ikke blive skuffede over seriens hidtil 4 sæson. Blod og psykisk gys når nye højder. Karaktererne vi i forvejen holder af, bliver kun uddybet og udviklet mere i denne sæson og de nye karakterer der kommer til, passer perfekt ind i universet.
Samlet bedømmelse
Din bedømmelse4 stemmer
4