Skribentens filmhylde: The Last House on the Left

Velkommen til ‘Skribentens filmhylde’. Hér hiver en skribent en film ned fra hylden, og kommer ikke kun med en vurdering af filmen, men også ekstra materiale, cover osv. Og ja, vi taler altså hér om fysiske film, som mange stadig samler på, i stedet for udelukkende at leve i streamings verdenen.

Titel: The Last House on the Left / Prod år: 1972 / Instruktør: Wes Craven / Distributør: Arrow Video

Denne skribent er meget glad for at samle på kult-film. Det er det, som man finder sjovest at samle og se på, og så har disse film nogle af de sejeste covers/plakater. Arrow Video er klart en af de bedste labels/distributører, når det handler om film indenfor kult, exploitation og gyser genren. De plejer at give disse værker en værdig behandling, der bliver restaureret til den bedste måde hvorpå man kan nyde disse “skæve” historier. For ikke særlig lang tid siden, så udgav man en remastered version af Wes Cravens debutfilm, ‘The Last House on the Left’ (på dansk: ‘Rædselsnatten’), så lad os kigge nærmere på filmen og den nye indpakning.

Filmen

Plottet er ganske simpel: To veninder gør sig klar til at gå til koncert, men vil lige sikre sig en god gang fjolletobak, før aftenens begivenheder. Men uheldigvis, så kommer de i stedet i kløerne på en gruppe psykotiske kriminelle, der er på flugt. Dette bliver starten på en rædsel af en aften for de to teenagere.

Det er måske meget svært at forstå det i dag anno 2018, hvor vold på skærmen såvel i biffen er en normalitet, men dette var en meget kontroversiel film for dens tid. ‘The Last House on the Left’ blev lavet for sølle 90.000 dollars, og dens effekter er måske ikke særlig “effektive”, men alligevel, så er dette stadig en foruroligende oplevelse. Det er nok den “dokumentariske stil”, fordi der kun været råd til at filme med et 16mm kamera, der tildels gør dette en grov film. Men også fordi skuespillet er rimelig godt for et produkt, der udelukkende kun var designet til at kører i Drive-In biograferne i et kort stykke tid. Især David Hess, som lederen af denne fordærvede og syge gruppe af kriminelle, spiller røven ud af bukserne. Hess var i virkeligheden en sød fyr, der var sangskriver, men hér der er man ikke i tvivl om, at hans karakter er syg i bolten. Nogle har kaldt filmen “over hyped”, men denne skribent mener stadig, at ‘The Last House on the Left’ næsten er ligeså effektiv, som da den blev udgivet. Ja, det er ikke en “rar” film at se på, men der er ingen som kan tage fra den, at den har sin plads i filmhistorien. Den har hvert fald sat et kæmpe aftryk indenfor gyser-genren.

Hvad får man så?

Hvis man er interesseret i at eje en kopi, så er det denne skribents mening, at versionen fra Arrow Video, er det eneste rigtige på filmhylden. Filmen er blevet godt og grundigt restaureret hér, og det kan ses! Billedet ser virkelig klart ud, selvom det til tider bliver lidt grumset, men sådan er det når man prøver at få højere opløsning på en film skudt på 16mm. ‘The Last House on the Left’ bliver her præsenteret i dens originale aspect ratio på 1.85:1, og dertil et mono lydbillede.

Filmen kommer i en lille solid pap-boks, hvor man indeni finder filmen (hvor coveret kan vendes), en booklet, seks postkort og en plakat. Der er 3 disk, som indeholder et unrated såvel et r-rated cut af filmen, soundtrack og masser af ekstramateriale. Der er hvert fald nok til at gå ekstra i dybden med denne vigtige genre-film.

Fortjener den en værdig plads på hylden?

JA, FOR POKKER! Hvis man stadig er én af dem der nyder at samle fysiske eksemplarer, og kan lide film, som går væk fra mainstream, så skal man have denne film på hylden. Den pynter godt, og du vil med garanti bruger timer på at dykke ned i de mange ekstra lækkerier der følger med.

Copyright: MGM / Arrow Video

 

 

More Stories
de satans chefer2 jennifer aniston
Første trailer til ‘Dumplin”