Tag en tur tilbage til barndommen med Netflix!

Når man hører navnet Stephen King, hvad tænker man så? Hvem har et bud? Anyone? Bueller?

Bingo, man tænker “Gys”! Dertil er det nemt at glemme at den talentfulde forfatter faktisk har skrevet en del dramaer, hvor en lille håndfuld af dem er blevet filmatiseret, og i modsætning til gyser-filmatiseringerne af hans værker, der varierer fra et par mesterværker til decideret affald, så har de dramatiske filmatiseringer kun været vellykkede. Og med titler som ‘The Shawshank Redemption’ og ‘The Green Mile’, så kan en lille film om venskab, barndommens uskyld og vejen til voksenlivet, hurtigt ryge lidt i baggrunden, og det skal der ændres på!

‘Sammenhold’, der ellers går under den langt bedre, originale titel, ‘Stand By Me’, er en filmatisering af King’s kort-historie ‘The Body’, fra hans ‘Different Seasons’-opsamling. Her møder vi fire unge knægte; den sky Gordy, rebellen Chris, excentrikeren Teddy og den akavede Vern. Da en dreng fra deres by forsvinder og formodes død, tager drengene ud på en weekendtur for at finde liget.

jerry

‘Sammenhold’ er filmatiseret af Rob Reiner, der, sammen med Frank Darabont, virker til at være en af de få instruktører der har evnen til at overføre King’s skrevne ord til billede, næsten fejlfrit. Reiner stod nemlig også bag endnu en succesfuld King-filmatisering, nemlig den fremragende lille thriller, ‘Misery’ (1990), og ligesom ‘Misery’, så er ‘Sammenhold’ perfekt i netop sin enkelthed. Hér er ingen store armbevægelser, men derimod en ret simpel lille historie, en rejse fra A til B, men rejsen i sig selv, er mere livs-ændrende for de fire drenge end de nogensinde kunne drømme om.

I mindre roller finder man erfarne stjerner som Kiefer Sutherland og John Cusack, men ‘Sammenhold’ tilhører de firetumblr_mns1gfBeWs1stgmdlo1_500 hovedroller; Will Wheaton, River Phoneix, Corey Feldman og Jerry O’Connell. Trods deres, på dette tidspunkt, unge alder, er de alle helt eminente. Man føler på intet tidspunkt at de fire knægte spiller skuespil – overbevisningen om at de virkelig er disse karakterer, og denne gruppe tætte venner, er konstant, og hér mærkes Reiner’s fremragende, selvsikre instruktion virkelig, noget som den danske filmbranche godt kunne lære noget af, når det kommer til at presse nogle gode præsentationer ud af børneskuespillere.

Når man, i filmens epilog, hører Richard Dreyfuss sige “I never had any friends later on like the ones i had when i was twelve – Jesus, does anyone?”, er det umuligt ikke at få en lille klump i halsen og nikke genkendende, mens man oplever flashbacks fra ens egen barndom. ‘Sammenhold’ er en af de bedste film der nogensinde er lavet om barndommens sorger og glæder, samt det at blive voksen.

tumblr_n19yklI8KY1rey868o1_500

Hvis du ikke har set denne lille 80’er klassiker, så har du en god undskyldning for nu at komme igang. ‘Sammenhold’ kan nemlig nu ses på Netflix.