Top 50: Filmpuls’ favoritter (nr. 50-41)

Så skete det langt om længe! Filmpulsen begyndte at banke for første gang tilbage i 2013, men ikke før nu, hele 5 år senere, ser den første fælles filmliste dagens lys…

Alle os hos Filmpuls har dykket dybt ned i bagkataloget for at finde vores største favoritter og hver sendt en liste ind. Dette betyder også, at disse ikke nødvendigvis er vores holdning til filmhistoriens bedste film, rent cinematisk set, men nærmere hvilke film vi elsker og holder af.

Alle film på listen repræsenterer vores individualitet og vores forskellighed, samtidig med at de slår fast, at vi fortsat er et community, hvor der er plads til alle – uanset om man er til tårevædede tøsefilm eller franske kunstfilm. Vi stiller ikke en facade op, eller giver gode og dårlige anmeldelser baseret på hvor populær en film er, eller hvad andre anmeldere siger om den. Vi er os og det er vi stolte af!

Vores liste indeholder anmelderroste såvel som publikum-populære film og selvfølgelig en del overraskelser undervejs. Vi håber, at du vil være med, når vi tæller ned fra nr. 50 til nr. 1 og dermed afslører vores fælles favoritfilm her på Filmpuls! Måske din egen favoritfilm gemmer sig på listen?

Klik på plakaterne undervejs for at blive taget til IMDb hvor du kan læse mere om filmen!


50.

CHILDREN OF MEN
(2006)

2 lister / 52 point 

Den mexikanske instruktør Alfonso Caurón står bag denne lille dystopiske sci-fi perle om en nær fremtid, hvor der ikke længere fødes børn. Han har gjort sig bemærket gennem et par indie-hit i sit hjemland, men for mange er han mest kendt som instruktøren bag den tredje film om Harry Potter, ‘Fangen fra Azkaban’, og senere for rutsjebaneturen i rummet, ‘Gravity’. Denne film var desuden nomineret til 3 Oscars, inklusiv for den flotte billedeside, som Cauróns faste filmfotograf, Emmanuel “Chivo” Lubezki, stod bag. Filmen har et meget organisk look og vender en masse samfundskritiske og menneskelige temaer på elegant vis.

På følgende lister:
Anders (37 point)
Line S (15 point)


49.

CHARLIE AND THE
CHOCOLATE FACTORY
(2005)

2 lister / 53 point

Instruktør Tim Burton smed endnu engang Johnny Depp i fuld make-up samt et gakket kostume og placerede ham i et mindst lige så gakket set-up. Filmen er endnu en adaption af bogen med samme navn og skulle, i manges tilfælde, prøve at efterleve klassikeren fra 1971 med ingen ringere end Gene Wilder som Willy Wonka. Denne “genindspilning” fik dog flot ros af både anmeldere og publikum – især for at være tættere på bogen end Mel Stuarts forsøg. Det er en på mange måder vanvittig film, men det må vel så betyde, at os på Filmpuls er en smule vanvittige… men det gør vel ingenting eller hvad?

På følgende lister:
Rikke (29 point)
Sarah (24 point)


48.

BROKEBACK MOUNTAIN
(2005)

2 lister / 54 point

En film om forbudt kærlighed mellem to mænd blev rost til skyerne ved sin udgivelse og udkom desuden før ‘LGBTQIA+’-bevægelsen overhoved var i nærheden af at have så stor en indflydelse (og så mange bogstaver) på minoriteters mangfoldighed og ret til at stå ved hvem de er. 2005 var ikke ligefrem en tid hvor homoseksualitet var forbudt eller universelt hadet, men der blev ikke lavet nær så mange film om emnet som i dag. Det var en modig film, hvor alle der var indblandet troede på fortællingen og dermed var med til at cementere dens status i filmhistorien – bl.a. også grundet overbevisende pragtpræstationer fra Jake Gyllenhaal og Heath Ledger i de to hovedroller.

På følgende lister:
Michella (33 point)
Line S (21 point)


47.

THE THING
(1982)

2 lister / 55 point

John Carpenter har styr på sin ting i tiden op til ‘The Thing’, hvor klassikere som ‘Halloween’ og ‘Escape from New York’ har tilfredsstillet publikum verden over. Men Carpenter er ikke typen, der spiller sine kort sikkert, hvilket er hovedgrunden til en noget grum modtagelse fra kritikere og enkelte publikumgængere. Filmen var kold, klaustrofobisk og ikke mindst klam med praktiske special effects man stadig kan væmmes over i dag… Men forskellen er, at netop grundet disse ting, er filmen en storfavorit blandt fans af instruktøren og ikke mindst gysergenren generelt.

På følgende lister:
Jeppe S (34 point)
Nikolaj (21 point)


46.

DR. STRANGELOVE OR:
HOW I LEARNED TO STOP 
WORRYING
AND LOVE THE BOMB
(1964)

2 lister / 57 point

Stanley Kubrick skabte en skarp politisk satire, der fik hele fire nomineringer ved det store Oscar-show – inklusiv for bedste hovedrolle til Peter Sellers – som spillede intet mindre tre forskellige roller i filmen. Kubrick viste endnu engang verden, at han var i stand til konstant at udvikle sig og udfordre sit publikum. Filmen anses som en vaskeægte klassiker i dag og indeholder talrige mindeværdige citater, som stadig cirkulerer den daglige filmjargon. Den spydige vinkel på den kolde krig er desuden stadig dugfrisk den dag i dag…

På følgende lister:
Nikolaj (43 point)
Jeppe S (14 point)


INTERMISSION

FUN FACT: Undervejs i processen var der et par film med samme antal point, som måtte brydes, så de kunne rangeres korrekt. Dette var dog ikke det store problem det meste af tiden. Til gengæld måtte undertegnede holde tungen lige i munden, da en 4-way-tie måtte brydes, da alle fire film havde nøjagtig 63 point hver. Læs med i næste uge, for at finde ud af hvilke film, der er tale om!


45.

HER
(2013)

2 lister / 57 point

Joaquin Phoenix beviste endnu engang, hvor langt han kan strække sit talent, i denne skæve satire på en skræmmende nær fremtid. Historien udspringer fra Spike Jonzes krøllede hjerne og er både latterfremkaldende og tankevækkende. En velbalanceret fortælling med den rette mængde af drama og humor, der velfortjent gav Jonze en Oscar for bedste originale manuskript.

På følgende lister:
Anders (46 point)
Jeppe S (11 point)


44.

LOVE ACTUALLY
(2003)

lister / 59 point

En evig populær film med et stjernespækket cast, der ofte roterer de brændeovnsopvarmede hjem omkring juletid, selvom det heller ikke er sjældent, at den sættes på en regnfuld søndagaften – eller hvornår man nu ellers lige har en undskyldning for et gensyn. En hjertevarm fortælling der kombinerer flere forskellige plotlinjer og karakterer, som på interessant vis langsomt folder sig ud undervejs og til sidst flettes sammen som den helt perfekte filmgave…

På følgende lister:
Line S (49 point)
Rikke (9 point)
Line P (1 point)


43.

DIE HARD
(1988)

lister / 60 point

Muligvis en stærkere julefilm end overnævnte? Den abnormale julefilm og actionfavorit ‘Die Hard’ er stadig noget af det bedste genren har budt sit publikum gennem tiden. Bruce Willis får sin sag for da den tyske terrorist, Hans Gruber, invaderer Nakatomi Plaza i Los Angeles. Det er ikke svært at forstå, hvorfor filmen fortsat er så populær den dag i dag. Den forstår hvordan man skaber spænding, action og ikke mindst underholdning på et utrolig højt niveau – og ikke bare fordi den foregår i et højhus.

På følgende lister:
Line P (32 point)
Line S (28 point)


42.

ERASERHEAD
(1977)

lister / 60 point

Svaret på verden og alting er 42 og på vores plads nummer 42 finder vi den måske mærkeligste film nogensinde. Hvis ikke, så får den vel næsten kun konkurrence af David Lynch’ egen filmografi… ‘Eraserhead’ er en imponerende instruktørdebut, der tydeligt viste publikum og anmeldere, hvilken intellektuelt udfordrende stemme, der var i færd med at sætte sit fingeraftryk på filmverdenen. Grænsen mellem gal og genial har vel aldrig været mere utydelig. Anderledes og for nogen angstprovokerende, beviste Lynch, at filmmediets regler kunne brydes både nådesløst og med respekt for kunsten og ikke mindst i kreativ frihed.

På følgende lister:
Jeppe S (44 point)
Sarah (16 point)


41.

THE
GRAND BUDAPEST
HOTEL
(2014)

lister / 60 point

Dette er vel nok Wes Andersons mest populære film hidtil med hele 9 Oscar-nomineringer, hvoraf den vandt de 4 af dem. Wes er dog ikke blevet mere kommerciel af den grund, da filmen stadig er lige så skæv og finurlig, som man kender det fra hans meget identificerbare “dukkehus” univers. Med en historie der kan være noget så kringlet at genfortælle og et hav af kendte skuespillere, så er ‘The Grand Budapest Hotel’ bestemt et sted, der er værd at tjekke ind på, og en film, der er værd at tjekke ud…

På følgende lister:
Line P (27 point)
Rikke (27 point)
Line S (6 point)


Det var så de første ti film! Glæd dig til næste uge, hvor vi offentliggøre de næste i rækken, nemlig nr. 40-31! Vi glæder os desuden til at høre, om du er enig i nogle af vores valg, eller om du har nogle favoritfilm, som du håber optræder på den endelige liste?

 

Hvordan gjorde vi? 

  • Filmpuls’ flittige skribenter sendte hver en liste ind, som indeholdt deres 50 favoritfilm, rangeret efter hvor meget de elsker dem. Igen, dette er altså ikke nødvendigvis en “bedste film” liste, men nærmere en favoritliste der afspejler Filmpuls’ forskellighed og individualitet.
  • Filmene fik point for deres placering, hvoraf deres absolutte favoritfilm fik 50 point, andenpladsen fik 49 point, tredjepladsen fik 48 point hele vejen ned til 1 point for deres sidste favoritfilm. Alle point fra alle lister blev lagt sammen og filmene blev derefter rangeret efter point; flest til færrest. 273 forskellige film fik stemmer, som så blev kogt ned til kun 50 film og dermed den endelige liste…
  • Hvis der var film, som havde samme antal point, så var det den film, som optrådte på flest lister, der blev rangeret højest. Hvis filmen optrådte på lige mange lister, var det filmen med den højeste placering på en given liste, der blev rangeret højest.