The Fault in our stars. Læs filmanmeldelsen på filmpuls.dk
copyright: 20th century fox

Filmanmeldelse: En Flænge i Himlen

5.3

’En Flænge i Himlen’ (Fra nu af henvist til ved originaltitlen ’The Fault in Our Stars’) er filmatiseringen af John Greens bestseller ved samme navn, en dejlig bog som jeg har nydt at læse.
Det kan godt være det ikke virker sådan, men jeg er virkelig virkelig svær at gøre tilfreds, når det handler om, at bøger jeg har læst filmatiseres. Jeg er meget kritisk og har kun prøvet 2-3 gange ikke at blive skuffet (og jeg har læst mange bøger og set mange film). Jeg er nået til det stadie, hvor jeg bare ikke forventer særlig meget længere. Film kan bare simpelthen ikke det, som bøger kan (og omvendt) – undtagen lige ‘The Fault in Our Stars’. Jeg ved ikke hvordan det er lykkes, men filmen ER bogen, og bogen ER filmen! De er som ét og det samme – og det har jeg altså aldrig oplevet før.

Historie

Filmen handler om 16-årige Hazel (Shailene Woodley), som har kræft, en kræft som på et eller andet tidspunkt vil slå hende ihjel. I en støttegruppe med andre kræftramte børn, møder hun Augustus (Ansel Elgort). Han er der som støtte for sin ven Isaac (Nat Wolff), og han har selv tidligere haft kræft, men er nu rask. Hazel kan ikke modstå den charmerende og markante Augustus, som synes Hazel er helt fantastisk. De to begynder at lære hinanden at kende og deres karakteristiske personligheder klinger fantastisk sammen og skaber et unikt venskab. (Bare gå ind og se den, okay? Et referat kan ikke sige nok)

The Fault in our stars. Læs filmanmeldelsen på filmpuls.dk
copyright: 20th century fox

Jeg sidder igennem hele filmen, med et smil på læberne og en tåre i øjenkrogen – lige på nær, når jeg griner helt vildt eller er ved at drukne mig selv i tårer. Man er fanget lige fra starten, ikke ét øjeblik er kedeligt. Filmen er bygget op af John Greens både fantastiske inspirerende og utrolige humoristiske samtaler, med livsbekræftende ord og metaforer, og det bliver aldrig for meget. Heldigvis. For de store monologer og “taler” fungerer helt rørende i bogen, men kunne let blive alt alt for meget og urealistisk når det blev vist på det store lærred. Det synes jeg ofte man oplever med filmatiseringer. Men de er fanget helt som de skal i filmen, og det virker bestemt troværdigt.
Filmen indeholder det her utrolig alvorlige og sørgelige emne, men det bliver fremstillet med en fantastisk let tone. Det gør filmen utrolig tilgængelig, uden at gøre den useriøs eller nedgørende.
Det er en fantastisk kærlighedshistorie, som man virkelig bliver draget ind af. Det er meget oprigtigt og troværdigt, og bare så lige til. En af de smukkeste kærlighedshistorier, som på mange måder er meget livsinspirerende.

En meget vigtigt deltage fra bogen, som de heldigvis har taget med, er Hazel som fortæller. Man ville heller ikke, fortællermæssigt have kunne gjort det anderledes, da der er så meget information, som man aldrig ordentligt ville have kunne vise. Men vigtigst af alt, man ville aldrig kunne have skabt den rigtige tone og følelse, uden hendes karakteristiske fortællerstil, som hovedsagligt er i starten og slutningen af filmen.

Den eneste ting jeg ikke er helt vild med, er hvordan filmen starter. Der bliver brugt den del, man også har set i starten af trailerne, hvor der bliver vist en kort version hvor Hazel er rask, med Hazels voice-over, ”Vi bestemmer selv hvordan vi fortæller sørgelige historier, man kan forsøde historien, men det er bare ikke sandheden”. Ideen er rigtig god, men det fungerer nok bedst til en trailer. Det virker lidt mærkeligt som start til selve filmen. Tempoet er for højt og man bliver bare smidt ind i det, og fanger det aldrig helt. Desværre er det lidt for forvirrende.

Forfatteren til bogen, John Green, har haft en virkelig stor del i filmprocessen og det tror jeg helt klart vi skal være meget taknemlige for. Han bærer helt klart en stor del af ”skylden” for, at denne film er blevet så vellykket.

Skuespil

Filmen har en handling, men det er personerne som egentlig er filmen. Det er nogle helt fantastiske karaktere John Green har skabt, og som man oplever på helt samme måde, i film som i bog. Karakterne kan derfor uden besvær bære hele filmen, og man kommer virkelig til at holde af dem.

Shailene Woodley spiller Hazel, og hun er ret så fantastisk. Synes simpelthen bare hun er så dejlig en pige, og der er ikke en finger at sætte på hendes skuespil. Hun er bare Hazel, og jeg kan ikke forestille mig nogle andre spille hende. Hun spiller meget nede på jorden, og hun er virkelig dygtigt til at udtrykke følelser og være troværdig. Hun er helt enkelt perfekt.

Ansel Elgort er den, som har det største pres på skuldrene. Augustus, Gus som han bliver kaldt, er en meget markant og speciel karakter, med noget af en personlighed. Man forstår og elsker ham i bogen, men spørgsmålet er om man kunne få oversat denne karakter rigtigt til film. Det er nemlig en meget fin balance, som skal holdes. De replikker han har, kan let gå hen og virke kvalmende og amerikansk over-dramatiske, hvis ikke de leveres rigtigt. Han kan let blive alt for meget, virke utroværdig som person og ende som en person, man ikke synes om. Altså, hvis ikke skuespilleren forstår at spille Gus, som han skal spilles.
Det giver både Ansel meget at arbejde med, men også noget af et ansvar. Og Ansel Elgort gør det helt igennem fantastisk. Ansel er Gus, Ansel = Augustus! Det er helt utroligt som han vækker Gus til live på lærred. Når han siger sine replikker, tror man på det han siger, som var det ægte Ansel til Shailene. Jeg var meget positivt overrasket over hans talent som skuespiller og den forståelse han synes at have for karakteren.

The Fault in our stars. Læs filmanmeldelsen på filmpuls.dk
copyright: 20th century fox

Ansel og Shailene har en hel fantastisk kemi. Man føler at de to, virkelig har det forhold i virkeligheden, som de viser på film. Det er så helt igennem et dejligt forhold, og de blikke de sender hinanden, de smil og den måde de taler sammen – det fantastisk, så realistisk og man bliver helt forelsket i dem og deres forhold.
Det er en historie om to helt normale teenagere, som elsker og er inspireret af bøger, som elsker at filosofere over livet og oplever fascinationen og glæden ved hinandens selskab. De har et fantastisk ping-pong, kan køre på hinanden med spændende, fjollede og stærke bemærkninger. De, med deres store personligheder, lever i deres helt egen lille verden og de kan være lige og på samme forståelsesniveau sammen. De er begge meget opmærksomme på dem selv og deres påvirkning på omverden, noget som klart kommer af at leve med en kræftsygdom. Det er ikke utroværdigt, den måde de er kloge på, det er faktisk meget realistisk. De er begge på hver deres måde, fantastisk interessante og inspirerende karakterer.

Det er klart Hazel og Gus der er fokus på i filmen, men filmens store biroller, Isaac og Hazels forældre er også dejlige karakterer og man kan ikke andet end at tilføje dem på listen over “Alle de ting vi elsker ved ‘The Fault in Our Stars'”.

Jeg er meget imponeret over Nat Wolff, som spiller Isaac. Især en scene hvor han er psykisk helt nede, blev jeg virkelig overrasket over hans evne til at vise dyb sorg og fortvivlelse. Det er lidt ærgerligt, at der ikke var mere plads til ham i filmen, men det er acceptabelt og forståeligt.
Heller ikke de to skuespillere, Laura Dern og Sam Trammell, som spiller Hazels forældre, kan man klage over.
Willem Dafoe spiller også en okay central, og den eneste ubehagelige karakter i filmen, og han gøre det også lige som han skal. Alt i alt et imponerende dygtigt skuespilcast.

Visuelt

Som sagt, er det personerne der er fokus i filmen, derfor er det visuelle egentlig ikke vigtigt. Det visuelle tager intet fokus og det skal det heller ikke. Det er afdæmpet og realistisk. Det eneste sted, hvor man skal lægge mærke til omgivelserne, er når de besøger Amsterdam. Her får vi nogle klip som viser Amsterdam, som åbenbart er noget af et eventyr for amerikanerne. Ved ikke rigtig, om jeg synes det er så fantastisk som det fremstår, her kan man tydeligt se at filmen er amerikansk og det hele måske bliver lidt for romantiseret. Men det jo heller ikke det vigtige, man skal bare forstå hvor specielt det er for Hazel og Gus.

Musik

Der er nogle rigtig fede sange, som passer rigtig godt ind i filmen. En gang imellem, kommer der det der stemningsmusik, som man virkelig lægger mærke til, som fortæller en ”SE! Nu bliver det sentimentalt, kan du høre hvor sentimentalt og smukt det er!!”. Der ville man bare ønske de kunne slukke for musikken, så man kunne få det hele rådt, for scenerne er kraftfulde nok i sig selv! Men nu er det også fordi jeg leder efter ting jeg kan sige – det vidst højest to gange jeg oplevede det i filmen, så der er virkelig intet at klage over. Det er jo en amerikansk film.

The Fault in our stars. Læs filmanmeldelsen på filmpuls.dk
Historie
Skuespil
Visuelt
Musik og lydbillede
Læs bedømmelse2 stemmer5.6999988600002
5.3
Kort fortalt
'En Flænge i Himlen' er en fantastisk og smuk historie, som viser unikt og inspirerende kærlighed og venskab. Filmen er perfekt oversat fra bog til film. Filmen har sit fokus totalt på karakterne, som uden tvivl kan bære filmen og er meget fascinerende og realistiske. Filmen er fyldt med fed humor og livsinspirerende samtaler. Skuespillet kan ikke blive bedre, og skuespillerne har virkelig fanget deres rollers personligheder.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.