Film-noir er en filmgenre..." /> Top 5: Filmpuls Noir - Filmpuls

vi anbefaler top 5: film noir

Skrevet den 25 september, 2014 | af Kofi Lawson

2

Top 5: Filmpuls Noir

Top 5 film-noir ifølge Filmpuls.

Film-noir er en filmgenre oprindeligt kendt for kriminalfilm med en dyster og skæbnetung stemning, hvor filmens personer lever i en kynisk og usympatisk verden. Persongalleri kan eksempelvis være den hårdkogte detektiv, korrupte politifolk, den jaloux ægtemand, forsikringsagenter eller forfattere på vej til at gå i hundene. Det var en fransk filmanmelder, der fandt på navnet ‘film noir’ (sort film) i 1946 på baggrund af de mange sort-hvide film fra den tid, som indeholdte mange  af de ovennævnte faktorer.

I anledningen af premieren på ’A Walk Among the Tombstones’ i de danske biografer, vil jeg hylde film-noir genren med en top 5 over, hvad jeg mener er nogle af de bedste film-noir film i nyere tid. Siden 60’erne, 70’erne er genren også blevet kaldt neo-noir.

Du er velkommen til at skrive din egen version af en top 5 i vores kommentarfelt…

1. ‘Blade Runner’ (1982)

‘Blade Runner’ indeholder MANGE elementer fra film-noir. Detektiven, korrupte politifolk osv. Filmen er meget dyster og har siden affødt en ny gren af film-noir, nemlig tech-noir (science fiction og film-noir). Den er min personlige favorit og hvis du endnu ikke har set ‘Blade Runner’ så LET RØVEN!2. ‘Chinatown’ (1974)

‘Chinatown’ er vel nok neo-noir perfektion! Filmen med Jack Nicholson i hovedrollen og Roman Polanski bag kameraet er en kæmpe hyldest til genren. Det er endda fornærmende at sige at den hylder genren, da den tager film-noir til et andet niveau, med dens rå tone, super skuespil og gode historie.3. ‘L.A. Confidential’ (1997)

‘L.A. Confidential’ er fed fordi den foregår i 1950’erne, det vil sige at den ligesom ‘Chinatown’ stilistisk er filmet som klassisk Hollywood film-noir, historien er god og så skader det heller ikke, at den har Kevin Spacey, Russel Crowe, Guy Pierce og Kim Bassinger i de bærende roller. Neo-noir klasse!4. ‘Se7en’ (1995)

‘Se7en’ giver dig et indblik i hvor dystert og grusomt film-noir egentligt kan være. Endnu en gang er detektiver i centrum for en mordgåde der skal løses. Nætterne er dystre og regnfulde og Brad Pitt, Morgan Freeman, Gywneth Paltrow og HOLD FAST Kevin ‘Mortherfuckin’ Spacey gør ‘Se7en’ til en neo-noir klassiker. 5. ‘Memento’ (2000)

Ved brugen af Guy Pearce’s kortsigtede hukommelsestab som virkemiddel i fortællingen af ‘Memento’, er instruktøren Christopher Nolan med tid til at skabe en desorienterende og ikke lineær fortælling om mord og hævn, hvor starten er slutningen og slutningen er begyndelsen. Film-noir har altid indeholdt komplekse plots og ‘Memento’ tager det til et helt andet niveau. 

Tags: , , , , , , , , , , , ,


Om skribenten

Sci-fi nørd med en svaghed for Denzeeeeel.. (altså som skuespiller)2 Responses to Top 5: Filmpuls Noir

  1. Sådan, er bund-enig med listen. Fantastiske film, alle fem.

  2. Anders Bjerg says:

    Flot liste, men savner flere klassikere fra den egentlige film noir tid. Eksempelvis; The Maltese Falcon, Sunset Blvd. og Strangers on a Train.

    Men ellers awesome! 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑