Danske genrefilm

‘QEDA’ er det seneste skud på stammen af danske genrefilm, som vi normalt ikke ser så mange af. Eller gør vi? Hvor Danmark tidligere stod på Morten Korch og nordisk drama er vi nu begyndt at tage flere chancer, og selvom det stadig ikke er genrefilmene der er flest af, har vi på redaktionen alligevel lagt hovederne i blød og fundet en række som vi enten synes er gode, eller som ”revolutionerede” den danske film scene ved at vise noget vi ikke havde set før.

QEDA (2017)

qedaSelvom vi ikke har set den endnu er der ingen tvivl om at QEDA er noget nyt fra den danske filmscene, ved at lave den om tidsrejser.

QEDA foregår i København 2095, hvor byen er oversvømmet og alt ferskvand er forsvundet. Efterretningschefen Fang Rung (Carsten Bjørnlund) har lavet en molekulær deling, så han sender sin ene halvdel tilbage i tiden, til 2017, for at løse ferskvandsproblemet. I fortiden lykkes det Fang Rung at få sendt et forskningsprojekt tilbage til fremtiden, men pludselig bliver kontakten mellem de to tider brudt. Med den ene halvdel strandet i fortiden bliver Fang Rung tvunget til at rejse tilbage for at hente sin fortabte halvdel hjem.

Skammerens Datter (2015)

skammerDet er noget af en satsning at tage en af vores generations mest elskede børnebøger og lave den op til en stor fantasy film. Det er virkelig sejt at turde, for det kunne meget let gå helt galt! Især når man tænker på det store univers der skal bygges op – og bl.a. det svære ved at skulle have troværdige drager. At turde lave en film med drager og stort fantasy univers, når Danmark har så små budgetter er virkelig noget nyt.

Og så kan det jo passende lige nævnes at der – højst sandsynligt på baggrund af Skammerens Datters succes, også kommer en filmatisering af en anden fantasy roman, nemlig Vildheks – hvilken ligner at være lidt af en dyre-genrefilm.

Du kan læse vores anmeldelse af Skammerens Datter her.

En Kongelig Affære (2012)

kongelig affæreNikolaj Arcel turde at give sig i kast med et kostume drama, men flotte kjoler, parykker – samt en historie som er en af de mest interessante af slagsen i dansk historie. Det er overraskende sjældent at vi ser en dansk film, som gengiver en virkelig hændelse i Danmarks historie, som rækker så langt tilbage. Det er spændende at se det som vi har lært om i historietimen komme til live på lærred.

En Kongelig affære er enormt flot visuelt, og der er lagt usædvanligt mange kræfter i den del, når man tænker på at det er en dansk film.

De Fortabte Sjæles Ø (2007)

fortabte sjæleDet kan måske virke som et meget underligt bud, men jeg synes virkelig De Fortabte Sjæles Ø er fantastisk. Den var en af de første store fantasy satsninger, og Arcel kørte den fuldt ud med kæmpe green screen, speciel effects og den første 100% CG generede karakter i Danmark.

Kongekabale (2004)

kongekabaleHat-trick! Ja, vi har en mand der virkelig tør her. En Kongelig Affære, De Fortabte Sjæles Ø og  Kongekabale er alle instrueret af Nikolaj Arcel, så selvom hans første Hollywood film ikke var et stort hit, bliver han ikke glemt lige med det samme her i Danmark.

Kongekabale var så vidt jeg ved den første danske politiske thriller, og ganske vellykket. Jeg har altid undret mig over at der ikke fulgte en masse andre film i hælene på den.

Underverden (2017)

underverdenPå trods af filmens mange fejl i karakterens udvikling og historien generelt – så har vi den vildeste respekt for Fenar Ahmad som ikke lader sig tynge ned af Danmark og dansk forventning. Han kaster sig over at lave en actionfilm som skal kunne måle sig med andre internationalt. Kæmpe respekt for det! Mega sejt.

Du kan læse vores anmeldelse af Underverden her.

Mænd og Høns (2015)

mænd hønsEn kunstfilm forklædt som en komedie med masser af metaforer, symbolisme og alt mulig andet, både sociale, etiske, bibelske (Og meget mere) referencer osv.

Ja, Det er Anders Thomas Jensen og et enormt populært cast, men ellers er det jo langt fra en mainstreamfilm – den sælges derimod som klassisk dansk og får folk i biografen.

Sorgenfri (2015)

sorgenfriFint at turde give sig i kast med zombiegenren, selvom det desværre ikke er særlig personligt udført. Filmen har desværre et virkelig tyndt plot. Her kunne man let sammenligne med monsterfilmen Dannys Dommedag. De to film minder overraskende meget om hinanden. Sorgenfri trækker dog mere på gysergenren, og er derfor i høj grad og mere end typisk genrefilm.

Du kan læse vores anmeldelse af Sorgenfri her.

Det var vores bud! Har vi glemt nogle? Giv dit eget bud i kommentarerne.

Og så kan du jo tage ind og se om Danmark fortsætter de gode genrefilm når QEDA får premiere d. 16. november.