Prime Video

Filmanmeldelse af ’Samaritan’

Sylvester Stallone blev tidligere på året 76 år og i den anledning blev der skrevet en top ti over Stallone-film her på filmpuls.

Alder er tilsyneladende ingen hindring for action legenden. Han har gang i flere projekter og i ’Samaritan’ prøver han kræfter med superhelte genren. Den kan i skrivende stund ses på Amazon

Hvad handler den om?

Drengen Sam bor sammen med sin mor i et udsat område præget af kriminalitet, hvor bandelederen Cyrus sætter dagsordenen.

Sam er en af de få, som mener, at superhelten Samaritan stadigvæk er i live. Han har nærmest viet sit liv til at finde ham. Problemet er bare, at han for 20 år siden havde et episk opgør mod skurken Nemesis og siden da har han ikke vist livstegn.

Cyrus er stor fan af Nemesis og ønsker at fuldende netop den plan, som Samaritan i sin tid forhindrede.

Under et overfald får Sam hjælp af enspænderen Joe(Sylvester Stallone), som viser sig at have uanede kræfter. Kunne han måske være Samaritan?

Kan jeg anbefale den?

Jeg havde virkelig glædet mig til denne film, for jeg er af den opfattelse, at Stallone sagtens kan spille skuespil. Jeg havde derfor set frem til et afdæmpet superheltedrama a la ’Unbreakable’ . Men der blev jeg noget skuffet, men mere om det senere.

Stallone gør det fint nok som den livstrætte og modløse Joe, som finder noget at kæmpe, for i takt med at begivenhederne tager fart. Lige præcis den rolle er ikke fremmed for Stallone. Dette har han jo brilleret med dels i de to ’Creed’- film men også i ’Rocky Balboa’ samt ’Rambo’.

Pilou Asbæk er veloplagt som bandelederen Cyrus. Han får lagt nogle enkelte sympatiske nuancer ind i sin præstation i starten af filmen. Enkelte gange bliver det dog lidt for overgearet. Her kan man godt få et deja vu, til den karakter han spillede i Game of thrones; Euron Greyjoy.

Nu når vi så til problemerne. Resten af skuespillerne i ’Samaritan’ er lidt ligegyldige og leverer middelmådige præstationer. Dascha Polanco (Orange is the New Black) bliver aldrig rigtig overbevisende som den velmenende mor til Sam.  Javon Walton (The Umbrella Academy) gør hvad han skal som Sam, men det bliver lidt trivielt, når han gang på gang kigger tomt ud i luften og stiller Joe dybsindige spørgsmål.

Det er helt klart første halvdel af filmen, der fungerer bedst. Filmen starter som en mørk superhelte film, der tålmodigt etablerer miljøet og NOGLE af karaktererne. Så langt så godt:)

Problemet er, at man pludselig tvinger nogle stort anlagte action-scener ind i handlingen. Normalt ville dette være et stort plus i min bog. Her giver det en forvirring i filmens tone. Scenerne er alt for børnevenlige i forhold til den tone, der etableres i første del af filmen. Forestil en film der starter som DC, men så pludselig prøver på at være Marvel.

Tonen ville dog være et mindre problem, hvis actionscenerne fungerede. Det gør de SLET ikke. Computereffekterne, der bruges i filmens klimaks, er forfærdelige. Man kan virkelig undre sig over, at en skuespiller som Stallone, der ved hvordan man laver fede action scener er gået med til det. Han er jo nærmest et symbol på old school action.

Her ville det have været meget bedre, hvis man havde holdt sig til den stil, der bliver etableret i første del af filmen. Jeg er helt med på, at filmen skal have et klimaks. Cyrus og Joe kunne lige så godt have haft et opgør i et skummelt baglokale fremfor på en fabrik med forfærdelig CGI-ild.

Det virker som om, at man bare har påduttet nogle dårlige computer effekter, som man sagtens kunne have undgået.

Filmens tema er at verdenen ikke kan opdeles i god og ond, for der er altid nuancer. Dette kommer fint til udtryk i fremstillingen af Joe. Til gengæld halter fremstillingen af Cyrus dog langt bagefter i den kontekst. Selv om han har nogle sympatiske træk, så er man slet ikke i tvivl om at han er skurken.

Har jeg så slet ikke noget godt at sige?

Som sagt så fungerer første del af filmen absolut bedst, hvor Stallone gør det, som han er god til.

Pilou Asbæk er veloplagt som Cyrus, og det virker virkelig som om, at han virkelig har hygget sig med rollen.

Filmen har et fint plottvist, der ligger fin i tråd med det overordnede tema.

 

 

 

 

’Samaritan’ kan ses på Amazon Prime
Alt i alt
’Samaritan’ starter som en mørk superhelte film, der tålmodigt etablerer miljøet og Stallones karakter Joe. Det er helt klart denne del af filmen, der fungerer bedst. I anden del bliver der presset nogle gumpetunge og børnevenlige action scener ind med forfærdelig CGI. Dette bryder med den tone der blev etableret i første del af filmen. Filmens tema er at verdenen ikke kan opdeles i god og ond, for der er altid nuancer. Dette kommer fint til udtryk i fremstillingen af Joe. Til gengæld halter fremstillingen af Cyrus dog langt bagefter i den kontekst. Dog er man SLET ikke i tvivl om at Pilou Asbæk har haft en fest med at spille rollen Filmen har et plottvist der gør at den lige akkurat kommer op på de tre stjerner.
Alt i alt
LÆSERNES BEDØMMELSE1 Stem
3