Stallone i First Blood
Copyright: Orion Pictures (Kino.dk)

De 10 bedste film af Sylvester Stallone

Action legenden Sylvester Stallone fyldte 76 år i juli hvilket er værd at anerkende her på Filmpuls.

Hvis man ikke har det store kendskab til Stallone, så kan man passende starte med gå på opdagelse i nedenstående liste. Der er virkelig noget at komme efter, hvis man er til god gammeldags action. Stallone kan dog også mere end det. Denne liste er udarbejdet af en livslang fan, hvor jeg virkelig har prøvet at fremhæve, hvorfor jeg elsker nedenstående film. Hvis filmene ikke virker velkendte, vil jeg vove den påstand at jeres fædre kender de fleste af filmene:)

10. Creed II (2018) – Instruktion: Steven Caple Jr.

Stallone leverer atter en meget solid præstation som Rocky Balboa, der har taget Apollo Creeds søn Adonis under sine vinger. Denne gang spøger begivenhederne fra ’Rocky IV’  i kulissen. Adonis bliver nemlig udfordret af Ivan Dragos søn, Viktor der tilsyneladende er uovervindelig. Heldigvis ved Rocky hvordan man træner sig op til sådan en kamp. Dog sidder følelserne mere uden på boksehandskerne denne gang, da Apollo Creed som bekendt blev slået ihjel i bokseringen af Ivan Drago.

Kombinationen af Stallones skuespil samt medrivende bokse- og trænings scener alene gør, at den fortjener en plads på listen, men der er en joker i ærmet. Dolph Lundgren leverer en virkelig fin præstation som Ivan Drago. I modsætning til ’Rocky IV’ hvor han blev fremstillet som en nådesløs dræbermaskine, kommer, der her nogle menneskelige sider frem. Man hører om den hårde liv han har haft, siden begivenhederne i ’Rocky IV’ og det tilfører nogle nuancer i persongalleriet, så det ikke bare er et sort/hvidt hævndrama.

Scenen hvor Ivan Drago og Rocky mødes på en restaurant slår virkelig gnister.

9.  Rocky IV (1985) – Instruktion: Sylvester Stallone

Selv om ’Rocky IV’ repræsenterer noget af stilskift i serien, så er den hamrende underholdende. Det rolige afbalancerede drama, der var omdrejningspunktet i de første Rocky-film, bliver nu skiftet ud med en bombastisk MTV stil, hvor persongalleriet er meget karikeret. Russerne er de onde og amerikanerne er de gode. Men hvad gør det når Rocky egenhændigt stopper den kolde krig? Rocky skal bokse sin livs kamp mod russeren Ivan Drago. Han vil have hævn, da Drago nådesløst slog hans ven Apollo Creed ihjel i en opvisningskamp,…og det kræver altså mange træningsmontager at blive klar til det:)

Træningsmontagerne er så medrivende, at man nærmest tager armbøjninger samtidigt med, at man ser filmen. Apollo Creeds død kom som et chok dengang, da han jo var en etableret karakter fra de foregående tre film og det er stadigvæk en scene, der gør indtryk.

Den afsluttende kamp er hamrende urealistisk men ikke desto mindre altopslugende. Jeg får altså stadigvæk gåsehud der, hvor Rocky rammer Drago første gang og mindes med fryd hvordan vi gik amok til videoaftner hjemme på drengeværelset.

Det er i øvrigt DEN film med de legendariske replikker

“If he dies he dies” og “I must break you”

8.  Rambo: First Blood 2 (1985) – Instruktion: George P. Costamos

Stallone havde et vanvittigt år i 1985, for udover ’Rocky IV’ lavede han en anden efterfølger, der virkelig gjorde ham til et ikon nemlig ’Rambo : First Blood 2’.  Filmen var med til at gøre Stallone til verdens største filmstjerne på daværende tidspunkt. Den gled ind i popkulturen, og er blevet parodieret og citeret adskillige gange siden da. Den daværende præsident Ronald Reagen brugte endda citater fra filmen i sine taler.

Det var DEN film der gjorde, at drengene dengang gik med røde pandebånd og legede krig ude i haven. Når man ser filmen i dag forstår man godt hvorfor. Det er en actionfilm, der er pakket med kæmpe eksplosioner og vilde stunts i en medrivende jungle setting. Her kan man altså virkelig mærke action scenerne i modsætning dyre Netflix-produktioner nu til dags, der bruger CGI-effekter.

På tilsvarende måde som ’Rocky IV’ brød ’Rambo : First Blood 2’ med den tidligere tone i franchisen og dramaet fra den første film, er erstattet med non stop action. Der er action både til lands, til vands og i luften kombineret med alle slags våben, bl.a. en legendarisk kniv, en bue med en bombe på pilen og meget mere.

Min indre drengerøv fryder sig hver gang jeg ser denne film, og hvis du trænger til noget ordentligt action skal du se den. Filmen er også politisk ladet og man forstår skam budskabet med, at regeringen ikke skal lade amerikanske fanger fra Vietnamkrigen sidde tilbage,…men det bliver nu mest brugt som katalysator, til at få Rambo på mission igen.

7. Cobra (1986) – Instruktion: George P. Cosmatos

Dette valg hører nok til det mere kontroversielle, fordi jeg tror ikke, at ’Cobra’ vil figurere på ret mange andre lister over Stallones bedste film. Der er med andre ord tale om en kult-film og man skal være i det rette humør for at nyde denne film, men hvis man lige stiller ind på den rette frekvens, så er der en virkelig underholdende filmaften i vente.

Stallone spiller den hårdkogte politibetjent Cobra, som skal beskytte et vidne mod en hel hær af øksemordere. Det er lige så absurd, som det lyder, men det er ekstremt underholdene. Traditionen tro for en Stallonefilm fra 80èrne, så er den proppet til randen med vilde stunts heriblandt en fed biljagt. Desuden er filmen oprigtigt spændende og minder til tider om en gyser . Der er en uhyggelig hospitalsscene, der leder tankerne hen på ’Maskernes nat 2’. Forestil dig en hybrid mellem ’Dirty Harry’    og ’Maskernes Nat 2’  tilsat lidt ’Rambo: First Blood 2’ så har du en ide om, hvad der venter dig.

Brutaliteten har fået et nøk op ad og der er helt klart tale om en af de mest voldelige Stallone film. Samtidigt er der også skruet op for humoristiske one liners.

Hvis du er i humør til fede one liners, skyderier, vilde våben og biljagter kombineret med øksehug så er der virkelig noget i vente.

Fun fact: Hovedpersonen i Drive har en tændstik i mundvigene fordi at Nicholas Winding Refn er kæmpe fan af denne film.

6. Tango & Cash (1989) – Instruktion:  Andrey Konchalovskiy

Film som ’48 timer’  og  ’Dødbringende Våben’ sørgede for at buddy cop- filmene var meget populære i 80érne. Alle action stjerner med respekt for sig selv var nødt til at medvirke i en og ’Tango & Cash’ er Stallones bidrag.

Stallone og Kurt Russell spiller to rivaliserende politimænd der ikke kan udstå hinanden, men som er nødt til at arbejde sammen, da de bliver offer for et komplot.

Stallone og Russell er yderst veloplagte og har en skøn kemi så det fyger rundt med vittige ironiske bemærkninger kombineret med slåskampe, biljagter og skyderier og en spektakulær flugtaktion fra et fængsel.  Det er simpelthen umuligt ikke at blive revet med her og igen man kan virkelig mærke, at stunt mændene har været på overarbejde. Det gør at action scenerne er meget mere autentiske, end det vi efterhånden er vant til nu om stunder.

Ærgerligt at vi aldrig fik en efterfølger.

5. Creed (2015)- Instruktion: Ryan Coogler

Stallone vender tilbage til sin ikoniske rolle som Rocky i denne spin of, hvor han skal træne Apollos Creeds søn, Adonis og hjælpe ham med at træde ud af faderens skygge.

Hvad har denne film så udover medrivende bokse-og træningsscener?

Svaret er: Stallones skuespil. Han overgår sig selv her og spiller virkelig fremragende. Han fik helt fortjent en oscarnominering (og den skulle han have vundet; JO han skulle så) og vandt også en golden globe. Man mærker en varme i hans spil og han viser flere nuancer end, han har gjort før også taler han nærmest i livskloge citater.

Ligesom den originale film så tager filmen sig tid til at etablere de nye personer, samtidigt med at Stallone får lov til at funkle. Der er flere henvisninger til de originale film, hvilken man som fan kan nyde, men filmen kan helt klart stå på egne ben.

4. Cliffhanger (1993) – Instruktion: Renny Harlin

Stallone fik et stort comeback med denne film efter en række flops.

Stallone spiller Gabe Walker, der er en form for bjergranger, der ender med at skulle finde nogle penge for nogle terrorister. Han er mere menneskelig i denne her film og har altså ikke samme færdigheder som Rambo. Derfor må han overvinde terroristerne med teknisk snilde fremfor rå muskelkraft.

Man kan kalde det for ’Die Hard’ på et bjerg.

Filmen er en dundrende effektiv actionfilm med masser af blodig action kombineret med de vildeste stunts, der tager pusten fra en. Eksempelvis er der  en overførsel af en kuffert mellem to flyvere, hvor man virkelig sidder på kanten af sædet. De sneklædte bjerge fungerer som en dragende lokation og giver filmen ekstra intensitet.

Filmen åbner med et virkelig stemningsmættet anslag, der effektivt traumatiserer Gabe Walker og her får Stallone også vist sider at sit skuespils talent.

Skuespillet er generelt fint over hele linjen; Michael Rooker (Guardians of the Galaxy) yder fint modspil til Stallone, John Lithgow er oplagt som terroristernes boss og Jannie Turner funger fint som Gabe Walkers snarrådige makker.

3. Demolition Man (1993) – Instruktion: Marco Brambilla

En særdeles underholdene actionfilm hvor Stallone spiller betjenten John Spartan, der skal fange psykopaten Simon Phoenix i fremtidens Los Angles: San Angles.

Hvad har filmen så udover fed action i form af eksplosioner, biljagter og slåskampe spørger du?

Svaret er: Den har en skøn humor og man griner højlydt indtil flere gange. Stallone viser at han har en god komisk timing og får i denne film forenet action og komik.

John Spartan har svært med at begå sig i det nye samfund, hvor man bl.a. får bøder hver gang man bander og har erstattet wc-papir med muslingeskaller. Dette bidrager til flere virkelig sjove scener.

Sandra Bullock er desuden drøn charmerende som den action hungrende Lennina Huxley og bidrager også til flere gode grin.

Det helt store stik tages dog hjem af Wesly Snipes. Han er vanvittigt veloplagt som psykopaten Simon Phoenix. Han er vel det, som man kan kalde psykopatisk charmerende. Man kan simpelthen ikke lade være med at grine, når han gør nederdrægtige ting.

Det fremtidige samfund San Angles som dengang virkede som fjern science fiction, er pludselig skræmmende tæt på virkeligheden.

2. Rocky (1976) – Instruktion: John G. Avildsen

Filmen der startede det hele for Stallone og som nok ville være nummer 1 på alle andre lister. Han spiller Rocky Balboa der lever i et fattigt kvarter i Philadelphia. Han er en god person, men han kommer ikke rigtig kommer nogle vegne i livet. Filmen tager sig tid til at etablere dette miljø og giver sig tid til, at man virkelig kommer ind under huden på Rocky og dermed håber man det bedste for ham.

Han får sit livs chance fra verdensmesteren Apollo Creed om at stå distancen mod ham i bokseringen….og den chance har Rocky ikke tænkt sig at lade gå til spilde.

Grunden til at filmen er så fascinerende, er at alle skuespillerne får pustet liv i deres karakterer og giver dem nuancer. Burgess Meredith er forrygende som træneren Mickey og Carl Weathers funkler som Apollo Creed og tilfører ham endda noget menneskelighed, der gør, at han ikke bare er en ond skurk.

Rocky er egentlig et drama, der ender med en boksekamp. Men det er en medrivende og inspirerende fortælling om at gribe de chancer man får i livet og kæmpe for at nå sine mål, uanset hvor meget modstand man møder. Det er jo en tematik der aldrig bliver forældet:)

1. First Blood (1982) – Instruktion: Ted Kotcheff

Filmen hvor vi første gang stifter bekendtskab med John Rambo. Her havner han i en krig som han ikke kan vinde; nemlig krigen mod de hjemvendte soldater fra Vietnamkrigen.

Under en rejse hvor Rambo prøver at finde sin gamle deling, rager han uklar med en lokal politichef. Situationen eskalerer hurtigt. Da politiet bruger særdeles hårdhændede metoder mod Rambo, vækkes den indre krigsmaskine og han flygter op i bjergene.

Nu starter en storstillet menneske jagt, hvor den ene intense scene afløser den anden. Man sidder virkelig ude på kanten af sædet. Stuntarbejdet er fænomenalt. Det er ingen overdrivelse at sige at ’First Blood’ skabte rammen for adskillige efterfølgende actionfilm. Rambo har ikke adgang til teknologiske våben som vi ellers er vant til i efterfølgerne, men må klare sig med det, som han har til rådighed. Det skaber en snigende spænding, der ikke ophører før filmen er slut.

Da situationen er ved at løbe fuldstændig ud af kontrol, dukker Rambos`s gamle general Trautman op, for at se om han kan tale Rambo til fornuft. Det giver anledning til flere rørende scener, hvor Stallone viser, at han også kan andet end at være action helt.

Slutscenen er i særdeleshed rørende.