Klassikere: Grease (1978)

Pink ladies, fedtet hår, Rydell High og “you are the one I want”. De fleste, både unge og ældre, ved vidst udmærket hvilken film jeg snakker om. Disse ord er alle blevet kultsymboler på den vanvittige populære film ‘Grease’. Da filmen har 40 års jubilæum, virker det som et passende tidspunkt at dykke ned i musicalen.

Tell me more tell me more

Sådan lyder en af linjerne i sangen “Summer Nights”. Det er bare én af de mange sang,e som er blevet ikoniske efter filmens release.

Hvis du ikke har set filmen, så kommer der et lille resume her. Filmen handler om den australske teenager Sandy, der møder Danny Zuko i sommerferien i 1958. De bliver forelsket, og Danny tror, at han aldrig skal se hende igen. Han finder dog hurtigt ud af, at hun er den nye udveklingsstuderende på Rydell High. Han nægter først, at han har været forelsket i hende. Sandy prøver ihærdigt at blive en del af gruppen Pink Ladies, skolens seje piger.

‘Grease’ er på mange måder en klassisk coming-of-age historie. Dreng møder pige, falder for hende, de går igennem nogle problemer og ender til sidst sammen. På den måde bringer den ikke rigtigt noget nyt på banen. I 1978 hvor filmen fik premiere, havde fænomenet “ungdomsfilm” eksisteret i et stykke tid, helt tilbage i starten af 1960’erne. Dog var der en forskel på ungdomsfilmene i 60’erne og i 70’erne. ‘Grease’ var en del af den bevægelse, der kæmpede mod autoriteterne og viste ungdommen som den rigtig var, fortalt fra de unges perspektiv. ‘Grease’ har næsten ingen voksne karakterer og omhandler kun de unge og deres problemer. Alt fra ulykkelig kærlighed, popularitet, graviditet, seksualitet, fremtiden med mere.

Selvom filmen følger de to populære grupper Pink Ladies og T-birds, der på mange måder er ens, har de alle forskellige interesser og problemer. Sandy prøver bare at passe ind i pigegruppen, selvom det betyder at gå på kompromis med hendes værdier. Danny prøver at opretholde sit image som “the tough guy”, selvom han egentlig bare ønsker at være sammen med Sandy. Frenchie har problemer i skolen, og Rizzo er sammen med lidt for mange forskellige fyre. Karaktererne er relaterbare, også selvom filmen er 40 år gammel. Filmen holder, fordi den handler om universelle problemer som teenagere verden over kan relatere sig selv til ligegyldigt, om man ser filmen i 1978, 1998, 2018 eller 2028.

Look at me I’m Sandra Dee 

Der hersker vidst ikke nogen tvivl om, at det som ‘Grease’ er mest kendt for er dens sange. Ligegyldigt om du har set filmen eller ej, kender du højst sandsynligt sangene. Du kan stå i et fyldt lokale og sige ordene ” You better shape up”, og så kan du være ret sikker på, alle i deres hoved hører Olivia Newton- John synge “cause I need a man …”.

De fleste af sangene er skrevet af Jim Jacobs and Warren Casey og sunget af skuespillerne. John Travolta var på dette tidspunkt allerede populær, hvorimod det var Olivia Newton-Johns breakout rolle. Det er dog ikke kun publikum, der er vilde med sangene fra musicalen. Sangen ” Hopelessly devoted to you” af John Farrar var nomineret til en oscar for bedste sang i 1979.

Sangene er fyldt med gode rytmer og glade melodier. De kan næsten alle sammen få en fest op og køre og passer perfekt til plottet. De komplimenterer historien, og gør den noget specielt. Det er svært at forestille sig, hvordan ‘Grease’ vil have været, hvis den ikke var en musical.

Musicalgenren var allerede godt etableret i 1970’erne, hvor ‘West Side Story’ havde taget verden med storm i 1961. På mange måder minder de to historier om hinanden: to teenagere der, på grund af sociale normer, ikke kan være sammen.

Arven fra ‘Grease’ 

‘Grease’ har været den tredje mest tjente film i lang tid, så selvfølgelig skulle den da have en to’er. Den kom i 1982 og havde den dengang ukendte Michelle Pfeiffer i hovedrollen som Stephanie. Producerne må have gnedet sig i hænderne med dollars tegn i øjnene under produktionen, men den forventede popularitet fik to’eren ikke. Filmen mindede meget om den første. Man følger den engelske studerende Michael, der prøver at overbevise den populære pige Stephanie om, at hun skal date ham. Meget få personer fra det originale cast var med igen. Filmen endte som et flop økonomisk, og filmens stjerne Maxwell Caulfield har senere udtalt, at han var udpeget som den næste John Travolta, men Grease 2 ødelagde hans karriere.

Selvom en fortsættelse ikke gik som planlagt, så har ‘Grease’ stadig meget succes. Den originale film bliver stadig set af teenagere verden over. Musicalen bliver opført på alverdens teatre og blev blandt andet opført i Danmark i 2016 med Silas Holst og Anna David i hovedrollerne.

Filmpuls Klassikere: et tiltag på vores side, hvor vores skribenter tager fat i højtelskede klassikere, nye som gamle, der betyder noget helt særligt for dem. Vi håber, at alle Jer læsere vil være med til at se tilbage på nogle af de film, som har været med til at ændre filmmediet og måden vi oplever film på.

Du kan læse Anders’ tidligere indlæg om Casablanca her og Festen her .Nicolajs indlæg om Dr. Strangelove her og Sarahs om The Shining her 

Foto copyright:  Paramount Pictures