Filmanmeldelse: Abducted In Plain Sight

Hvis man er en af dem som har Netflix, så er der rigeligt med ”true crime” dokumentarer, som vil fange ens interesse. ’Abducted In Plain Sight’ er den sande historie om fjenden der udgiver sig for at være en ven, og oveni er ens nabo.

Historie

Dette er fortællingen om familien Broberg, der levede pænt og idyllisk i staten Idaho. Årtiet var 1970’erne, og det var en tid hvor børn kunne lege udenfor og man knap nok låste sin hoveddør. Det var på mange måder en uskyldig tid, hvor man levede midt i den amerikanske drøm med hus og have. Selv da familien fik nye naboer var drømmen stadig intakt, ikke mindst fordi de nye ved siden af var meget venlige, især manden. Robert Berchtold var hans navn, og han virkede som en dydig medborger og en man kan stole på. Problemet er bare, at det kan man slet ikke. Berchtold var et pædofilt rovdyr, som allerede fra start af har lagt sine øjne på et bestemt bytte, hvilket er familien Brobergs ældste datter Jan, der ikke engang har ramt puberteten endnu. Langsomt arbejder ”den gode nabo” sig ind på familien, og nedbryder både faren og moren, før han endelig ser sit snit til at hugge kløerne ned i det egentlige mål.

Hvad der herefter sker, er noget som vil ryste en i sin grundvold. Filmen er nærmest et grundstudie i hvordan såkaldte ”pædofile rovdyr” tænker og handler. Hvordan man meget nemt kan blive udsat for manipulation, og hvordan en familieenhed kan sprænges til atomer. ’Abducted In Plain Sight’ har mange ”twist and turns”, så mange at man tænker: Nu må det da stoppe! Men det gør det ikke, og man kan som tilskuer ikke undgå at blive chokeret flere gange. Skribenten vil ikke afslører noget, men anbefaler at man med det samme giver sig i kast med dokumentaren, når man vel og mærket er parat til at få en klump i halsen og udsætte sig selv for en sand historie der er vitterlig SYG!

Visuelt

Yderst professionelt sat sammen fra start til slut. Fyldt med virkelige billeder, lydoptagelser mm. Det hele virker skræmmende autentisk, hvilket det hele er. Og interviews med de involverede er tætsiddende og til tider sørgelige, uden der på noget tidspunkt går følelsesporno i det. Alt bliver behandlet med 100% seriøsitet, og opbygningen/fortællingen er spændende og intenst sat op.

Musik og lyd billede

Der er ikke meget man på dette felt kan ligge fingre på. ’Abducted In Plain Sight’ er super flot flettet sammen, og dette kan kun beskrives som en dokumentar med et stort D. Den er måske lidt skabelon-agtig for nogle, men for denne skribent gjorde det intet.

Copyright: Netflix