Copyright: HBO Max

Filmanmeldelse: 38 At The Gardens

Frank Chi debuterer som instruktør og manusforfatter på denne 38min. Basketball kortfilmsdokumentar.

Filmen kan streames på HBO Max.

Hvad handler den om?

I 2012 scorede Jeremy Linn 38 points i Madison Square Garden i en kamp mod the Los Angelas Lakers. Det blev starten på ’Linsanity’ dillen, efter han chokerede sine teammates såvel som resten af verden, i hans kamp mod ikke kun the Los Angelas Lakers, men lige så vel de stereotyper han var oppe imod som asiatisk-amerikansk individ. Han blev et symbol for muligheder og håb, og et kulturelt ikon. Et ikon og en dille, som senere stod  i stærk kontrast til den racisme der ramte asiatisk-amerikanske individer såvel som Pacific Island fællesskabet, da Coronakrisen ramte.

Vil jeg anbefale den?

Interviews, animationer og klip fra basketball kampene samt nyhedssegmenter giver et simpelt men effektivt set-up, til at få kortfilmens pointer igennem til publikum med. Ved at opdele kortfilmen i to halvdele, skabes der desuden yndefuldt en kontrast mellem ‘Linsanity’ dillen og den senere racisme som følge af Coronakrisen.

Om man er til Basketball eller ej, er dokumentaren derfor stadig værd at se. Dens fokus på de negative effekter af stereotyper samt vigtigheden af inklusivisme for at modarbejde disse stereotyper, gør den til et vigtigt billede af, hvordan det påvirker alle dele af samfundet, når dette stadig er bygget op som en racistisk institution. Her i blandt Basketball.

Videre bliver den derfor også en fortælling om… fortællinger. Jeremy Linn og hans titelbærende basketball kamp, bliver i dokumentaren gjort til en nærmest mytologisk sejr. Hvordan bare én mands brydning med de fortællinger der ellers indskrænker asiatisk-amerikanske borgere, kan åbne et væld af døre for andre at følge trit. Vigtigheden i at have fortællinger både i virkeligheden såvel som fiktionens verden, som inkluderer alle. At en fortælling, ligeså vel kan være ens egen fortælling.

Hvad der desværre trækker dokumentaren en smule ned, er dens en smule overfladiske tilgang til interviewene. Særligt når det kommer til Jeremy Linn, ville man ønske man var kommer mere ind under huden.

Kort fortalt
’38 At the Garden’ er en stærk kortfilmsdokumentar. Dens vigtige og relevante vinkel gør, at den er lige så meget for Basketball entusiaster, som den er for folk der ingen interesse har i sporten. Men imponerende som den er, er den desværre også en smule overfladisk.
Samlet bedømmelse
LÆSERNES BEDØMMELSE0 stemmer
4