Copyright: HBO Max

Filmanmeldelse: This Place Rules

OBS: ‘This Place Rules’ udkommer desværre ikke på HBO Max Danmark. Klip fra filmen kan dog findes på  Callaghans YouTube Kanal.

Andrew Callaghan er en af vore dages – efter min mening – mest interessante journalister.  Uafhængig fra de traditionelle medier, har han i stedet valgt at tage YouTube vejen. Her er han bl.a. kendt for sit arbejde på ’All Gas no Breaks’, og nu ’Channel 5’.

Som en der er stor fan af Callaghan, har jeg i spænding vent på hans video om d. 6. januar 2021 siden han første gang begyndte at snakke om sit arbejde på den. Da det kom ud, at det ville ske i samarbejde med A24 og HBO Max, blev spændingen kun så meget større.

Hvad handler den om?

”News basically replaced reality tv”

Kritikken overfor de traditionelle nyhedsmedier og former har altid været tilstedeværende i Callaghans arbejde, men aldrig har den været så tilstedeværende som i ’This Place Rules’ – og som dokumentaren viser os – med rette grund.

Filmen centrerer sig som nævnt om d. 6. januar 2021. Helt nøjagtigt spænder dokumentaren sig fra d. 31. oktober 2020 til d. 20. januar 2021. Optakten, kup forsøget og eftervirkningerne bliver derfor præsenteret på nært hold.

Protestere, en QAnon familie, Alex ”They’re turning the freaking frogs gay” Jones og lederen er Proud Boys (en far-right, neo-fascistisk gruppe) Enrique Tarrio er blot nogle af de personer Callaghan interviewer gennem filmen.

Copyright: HBO Max

Vil jeg anbefale den?

Et rungende ja skal der lyde fra start, for Callaghan har skabt noget helt unikt med ’This Place Rules’.

Dokumentaren skaber en personlig og intim oplevelse af d. 6. januar 2021 ved ikke kun at tage os helt tæt på begivenhederne, men de personer der tog del i dem.

For når Callaghan holder mikrofonen hen til de interviewede, skal der aldrig meget til før personen krænger hjertet ud – eller blot bliver til en sand rapstress.

Filmen er desuden en utrolig sanselig oplevelse, som følelsen af kaos og anspændthed sætter sig i ens krop.

Dens visuelle side som bedst kan beskrives som en blanding af traditionel dokumentarfilm og YouTube video, øger kun denne kaotiske, anspændte, personlige og intime oplevelse.

Når Callaghan sætter sig i førersædet ved selv at tage plads i interviewstolen og give hans egen input gennem dokumentaren, er han derfor også selv med til at være del i denne oplevelse. Hans unikke perspektiv er derfor også med i fronten, og skaber en rød tråd gennem dokumentaren som er helt unikt til Callaghan; Vi ved altid PRÆCIS hvad det er Callaghan vil sige med det han viser os.

'This Place Rules' kan desværre ikke streames i Danmark
Kort fortalt
’This Place Rules’ er en mesterlig dokumentar fra journalist Andrew Callaghan, som her beviser (for dem der skulle være i tvivl) at hans journalisme ikke blot er på linje med, men til tider overgår hvad der er muligt for traditionel journalisme.
Samlet bedømmelse
LÆSERNES BEDØMMELSE12 stemmer
4