Copyright: HBO Max

Serieanmeldelse: Irma Vep

I 1996 instruerede Olivier Assayas ‘Irma Vep’, en dragende film om Maggie Cheung (spillet af sig selv), en kinesisk skuespiller i Paris, der skal filme en remake af 1916s film ‘Les Vampires’. Hvis det ikke var meta-agtigt nok, er Assays nu tilbage med en HBO serie af samme navn, hvor ‘Les Vampires’ igen skal genfortolkes som en serie.

Anmeldelsen er skrevet ud fra seriens første 4 afsnit.

Copyright: HBO Max

Hvad handler den om?

Alicia Vikander spiller Mira Harberg, en Los Angeles-baseret superstjerne, der har takket ja til en drømmerolle på en mindre fransk produktion af en ny filmatisering af ‘Irma Vep’. Mira fremstår hurtigt som en karakter, der både svælger i alt det glamourøse ved stjernelivet, men samtidig også higer efter mere kreative og meningsfulde roller. Hun fortaber sig i den mystiske rolle og opsluges af den kreative proces, selvom verdenen udenfor ofte banker på og forsøger at få hende tilbage til parfumereklamer og photoshoots.

Hvert af afsnittene i serien følger optagelsen af de 7 kapitler fra den oprindelige film ‘Les Vampires’ og der er virkelig kælet for at få alle detaljer af sådan en produktion med, helt ned til planlægningen af misfornøjede statister og stjerner, der kræver stoffer leveret til settet.

Copyright: HBO Max

Vil jeg anbefale den?

Hvis man ikke har set den oprindelige ‘Irma Vep’ eller intet kender til Fouillards 1916 film ‘Les Vampires’, kan serien her være en smule meta og svær at gennemskue, med det vil formentlig ikke kræve en grad i filmvidenskab for at nyde produktionen. Det er et enormt troværdigt blik ind i filmproduktion og kreative processer, og langt de fleste medvirkende er veloplagte og ser ud til at have haft en oprigtig fest med historien.

Hvis man havde håbet på en direkte forlængelse af den originale ‘Irma Vep’, bliver man nok skuffet- Maggie Cheung er blevet udskiftet og har fået både ny skuespiller og navn, og selvom der refereres til filmen (der vises endda nogle klip fra den) er det som om, at magien lidt går tabt i overleveringen. Serien her skal derfor helst anses for helt sin egen, men det kan den også sagtens rumme.

Serien kan helt klart anbefales til filmnørder og dem, der har interesse i den kreative proces og intriger på et filmset. Den formår både at være nostalgisk og super relevant.

 

Første afsnit af 'Irma Vep' er ude nu på HBO Max
Kort fortalt
'Irma Vep' er et vanvittigt detaljeret indblik i tilblivelsen af en tv-serie, og alle de små katastrofer, der følger med på et set. Serien kan dog have en tendens til at blive lige en tand for meta og overkompliceret, men Alicia Vikander stråler i hovedrollen, og alle ser ud til at have haft det fedt på optagelserne.
LÆSERNES BEDØMMELSE1 Stem
4