Filmanmeldelse: Man of Steel

En værdig nyfortolkning af Superman i filmen ‘Man of Steel’, der giver karakteren dybde, og hvor kampscenerne er episke.

Helt tilbage under tilblivelsen af manuskriptet til ‘The Dark Knigh Rises’, kom ‘Man of Steel’ på tale. David S. Goyer havde skrive blokering til Batman filmen, og fik lige pludselig en ide til et plot til en evt. Superman film. Han skrev nogle sider, og viste det derefter til Christopher Nolan. De blev begge begejstret for plottet, og bestemte sig derfor at arbejde videre med ‘Man of Steel’, i mens de skrev ‘The Dark Knight Rises’ færdig. Christopher Nolan kontaktede Warner Bros., da de havde hørt rygter om, at Warner Bros. arbejdede på at få en ny Superman film. Nolan overbeviste Warner Bros. til at sætte alt i ro med Superman, indtil ham og Goyer havde fået skrevet lidt mere, som de kunne pitche til Warner Bros. Resten er historie, og således blev den nye Superman film ‘Man of Steel’ en realitet.

Christopher Nolan havde travlt med ‘The Dark Knight Rises’, og pitchede derfor idéen til instruktøreren Zack Snyder, der har lavet film som ‘Dawn of the Dead’, ‘300’ og ‘Watchmen’. Zack Snyder var beæret for denne mulighed, da han er stor Superman fan/nørd, tilmed at han var meget begejstret for manuskriptet. Christopher Nolan har senere udtalt, at karakteren Superman og hele universet er meget komplekst, så derfor ville de gerne have Zack Snyder som instruktør. Han har nemlig bevist, at han både har det visuelle øje, men samtidig forstår at skabe og håndtere komplekse historieverdener.

Hvis du også er en af dem, der håber på en Justice League film, så læs her om hvilke easter eggs Zack Snyder har “smuglet” ind i ‘Man of Steel’.

Historie

‘Man of Steel’ er en reboot af Superman franchisen, så har derfor ikke nogen form for relation til de andre Superman film. De har valgt et nyt perspektiv, hvor filmen sætter fokus på, at Superman (Henry Cavill) er en Alien fra planeten Krypton. Jeg må indrømme, at det er genialt udtænkt fra David S. Goyer! Filmen er derfor mere en sci-fi film end en adventure film.

Jor-El og Lara Lor-Van i Superman filmen Man of Steel

Kort fortalt, så handler ‘Man of Steel’ om Kal-El/Clark Kent/Supermans oprindelse, og hvordan han er blevet til den person, der står for de gode værdier som loyalitet, retfærdighed, omsorg og medmenneskelighed. Filmen skildrer både arv og miljø, hvor vi både er på planeten Krypton og på Jorden. Man følger Clark Kents identitetskrise, og hans stræben på at finde ud af hvem han er, og hvor han oprindelig kommer fra. Selvom Clark Kent har superkræfter, har det bestemt ikke være en let barndom, som historien fortæller rigtig smukt og originalt i forhold til en Superman film.

Historierne er flettet rigtig godt sammen, hvor de heldigvis har udeladt en lang prolog med Clark Kents barndom i kronologisk rækkefølge. Her benyttes flashback i relevante situationer, hvilket virker rigtig godt i filmen. I stedet har filmholdet valgt at bruge prologen på at fortælle historien om Supermans rødder fra planeten Krypton, hvilket agerer som den råde tråd igennem hele filmen. Det er med til at give en vis dybde til både Supermans karakter, men også til selve historieverdenen og hans modstandere General Zod (Michael Shannon) og Faora-UI (Antje Traue).

Alt i alt er historiefortællingen rigtig god, og de tager fat i emner, der giver en dybde til Superman og hele universet i filmen. Jeg kunne måske godt have tænkt mig, at der blev brugt mere tid på historiefortællingen mellem Clark Kent og hans Jordbo forældre Martha (Diane Lane) og Jonathan Kent (Kevin Costner), og måske lidt mindre tid på kampscenerne. Der kunne også have været mere historie mellem Louis Lane og Superman, men samtidig kan filmen heller ikke vare for evigt, og hovedhistorien handler om Supermans oprindelse. Jeg vil dog pointere, at de momenter de har sammen er guldkorn til selve historien og forholdet mellem dem.

Skuespillernes præstation

Henry Cavill spiller Superman, og man skulle tro, at han er blevet sat på Jorden for at spille den rolle. Trods hans meget markante muskulær fremtoning (tøser, glæd jer til en vis scene) der kræves til rollen Superman, så udstråler han stadig en varme og omsorg, som er mindst lige så vigtig til rollen. Når jeg ser ham, så tænker jeg straks en gentleman. Henry Cavills fortolkning af rollen er særdeles vellykket. Han er med til at give karakteren dybde og kompleksitet, hvilket er dejligt i stedet for en overfladisk Superman, der bare kan alt. Jeg synes, at Henry Cavill formår at få publikum suget ind i karakteren, og får os til at føle med ham i hele Supermans emotionelle register.

Amy Adams som Lois Lane I Superman filmen Man of Steel

4 gange Oscar nominerede Amy Adams, der spiller den karismatiske journalist Louis Lane, gør det til bravur. Amy Adams leverer både den skarpsindige girl power attitude, men samtidig giver rollen en sårbarhed. Det er en fin balance, men hun gør det virkelig godt. Louis Lane har en vis moral i denne film, som Amy Adams afspejler overbevisende.

Michael Shannon spiller General Zod i Superman filmen Man of Steel

Supermans modstander i filmen er General Zod, der spilles af Michael Shannon. Lad mig slå fast med det samme, Shannon udøver et solidt håndværk i ‘Man of Steel’. Han giver karakteren dybde, der viser at General Zod ikke bare er ond, for at være ond. Der er mening med hans handlinger, og han er med til at rejse spørgsmålet, om du og jeg ikke ville have gjort det samme i hans situation. Er General Zod måske den sande fighter i historien? Der er replikker, jeg godt kunne have været for uden. Men i Blockbuster film har man desværre for vane at gøre alt eksplicit. Det er selvfølgelig mere en kritik til instruktøren Zack Snyder. Michael Shannon er faktisk aktuel d. 25 Juli i de danske biografer med endnu en film, hvor han portrætterer lejemorderen Richard Kuklinski i filmen ‘The Iceman’.

Faora-UI i Man of Steel

Antje Traue bringer den pirrelige og frygtløse ondskab ind i historien, hvor hun spiller General Zods højre hånd, Faora-UI. Hun kæmper selvfølgelig for de samme ting som General Zod, men hendes rolle er mere “bad-cop”. Hun er General Zods håndlanger, og gør det med en vis nådeløshed og konsekventhed, der passer super godt til rollen, og bringer en extra dimension af frygtløshed til historien. Du er ikke i tvivl om som publikum, når Faora-UI er stede, så mener hun business. Hendes kampscener er nogle af de bedste i filmen, og her føler man virkelig, at hendes modstander kommer til at lide en uundgåelig død.

Russell Crowe og Ayelet Zurer spiller Supermans biologiske forældre fra Krypton, henholdsvis Jor-El og Lara Lor-Van. De spiller begge deres roller med en autencitet, der gør, at jeg tror på dem og deres planet Krypton. Russell Crowe som faderfiguren Jor-El er virkelig godt set, og hans stemme giver sådan en autoritet og ro i scenerne, selv i de mere actionfyldte scener, hvilket styrke faderfiguren Jor-El.

Kevin Costner og Diane Lane spiller Supermans forældre på Jorden

De mest kendte skuespillere, udover Russell Crowe, i ‘Man of Steel’ er Diane Lane og Kevin Costner. De spiller forældrene til Clark Kent på Jorden, og man får et indblik i hvordan de opdrager deres søn, og hvilke værdier de videregiver til ham. Samtidig skildrer de begge rigtig godt, at de også har udfordringer med at være forældre til sådan en speciel søn; deres dilemmaer mellem at beskytte deres søn fra en verden, der ikke er klar til Aliens, og for at guide deres søn til at blive en god mand og få et godt liv. Både Diane Lane og Kevin Costner bringer deres modenhed og erfaringer til karaktererne, og man er ikke i tvivl om at Martha og Jonathan elsker deres søn, og vil gøre alt for ham. Begge deres bidrag giver en virkelig god dynamik til hele historien, og specielt sammenspillet mellem Diane Lane og Henry Cavill er troværdigt og smukt på samme tid.

Visuelt

Der hersker ingen tvivl om Zack Snyders visuelle virtuositet, specielt når man tænker på film som ‘300’, ‘The Watchmen’ og ‘Sucker Punch’. Til Man of Steel filmen har han allieret sig med Iraneren Amir Mokri, der måske er mest kendt for filmene ‘Bad Boys 2’, ‘Fast & Furious’ og ‘Transformers 3’. Zack Snyders trofaste makker, Larry Fong, er ikke involveret i dette projekt, hvilket kan undre flere. Rygterne siger, at Larry Fongs stil er lidt for drømmelands-/eventyrsagtig til en mere realistisk fortolkning af Superman. Det skal dog pointeres, at der er intet at frygte, trods det er en lidt anden stil, end vi har set tidligere fra Zack Snyder og Larry Fong.

For det første vil jeg rose planeten Krypton, som man simpelthen ikke kan komme uden om i forhold til det visuelle. Zack Snyder og resten af filmholdet har skabt en meget interessant planet/verden, der er inspireret fra sci-fi film som Star Wars,  Avatar og Matrix. Det er en verden, der er utrolig gennemført, ned til mindste detalje. Det gør bare, at man falder pladask for verdenen, og får lyst til at fordybe sig endnu mere i Krypton. Nu håber jeg bare, at de vil lave en prequal til Superman, hvor vi får lov til at udforske Krypton endnu mere! Med Zack Snyders nye visioner, har Krypton fået potentiale til at blive en populær verden, der kan måle sig med alle de eventyrsverdenener vi ser i dag med bl.a. Avatar, Ringenes Herre/Hobitten og måske endda Star Wars og Star Trek. Jeg har desværre ikke kunne finde nogle ordentlige billeder af Krypton.

fighting scene mellem Superman og General Zod i Man of Steel

‘Man of Steel’ er en flot film, der samtidig giver et indtryk af realisme i en verden med det overnaturlige. Måden der er filmet på, når Superman flyver rundt, giver et sus, og du føler næsten selv, hvordan det må føles at kunne flyve. Jeg har altid holdt af Richard Donners Superman film med Christopher Reeve, men må samtidig sande, at den teknologi de havde dengang, gav dem nogle klare begrænsninger i forhold til i dag. For det første ser det bare mere realistisk ud. For det andet er mulighederne bare større i forhold til, hvad man kan få Superman til med CGI effekter. Når jeg tænker tilbage på Donners film, må jeg indrømme at jeg savnede nogle action scener; de er så lavet nu i forhold til min fantasi, og det ser super godt ud! Kampscenerne er helt utrolige, og måden de har valgt, at karaktererne skal kæmpe og bevæge sig på, når de kan flyve, giver bare så meget mening. Det er bare fedt, når karaktererne flyver igennem bygninger og det hele smadres. Det har altid været et kendetegn ved kampscener i Supermans univers; og det ser ud til, at Zack Snyder er enig med mig, da du i den grad får lov til at opleve det  i filmen ‘Man of Steel’.

Musik og lydbillede

Hans Zimmer står for musikken og lydbilledet til ‘Man of Steel’, der også var ansvarlig for det samme på Christopher Nolans ‘The Dark Knigh triologi’. Igen skaber Hans Zimmer det perfekte lydbillede til filmen, også i forhold til den realisme og samtidig til tider pompøse visuelle historiefortælling. Musikken komplementerer perfekt det visuelle, og derved forstærker din oplevelse af hver scene; det gælder både de sårbare og melankoliske momenter til de mere actionfyldte. Hans Zimmer er kendt for at skabe en kendetegnende lyd for hver karakter, som fx med karaktererne ‘The Joker’ og ‘Bane’ fra Batman. Det samme formår han at gøre med General Zod og Faora-UI, hvor Zimmer skaber en looper effekt lyd, der buldrer svagt i baggrunden. Man er ikke i tvivl, når der er fare på færde fra General Zod og hans højre hånd Faora-UI.

Jeg bliver også nødt til at fremhæve den fantastiske lydeffekt, der bruges når Superman flyver; specielt når han “sætter i gang” eller bare sætter turbo på, så får du en fornemmelse af ren power, der bliver sprængt i gang. Bassen giver et hurtigt ryk, der godt kan mærkes (hvis du ser den i bio). Lyden er også med til at give et indtryk af, at Superman anstrenger sig for at flyve, og det kræver enorm energi.

‘Man of Steel’ adskiller sig betydeligt fra Richard Donners Supermanfilm og Brian Singers version, hvilket også kan høres på musikken. John Williams musik er mere ikonisk, hvor Hans Zimmers musik er mere episk. Deres respektive score passer perfekt til hver deres Superman film. Dog savner jeg en lidt mere “catchy” theme sang fra Hans Zimmer, uden det behøves at ødelægge stemningsbilledet til ‘Man of Steel’. Her er John Williams kendt for sine ikoniske melodier, hvor han jo bl.a. har produceret musik til Star Wars, Superman, Indiana Jones og senest Harry Potter.