Netflix er på banen med endnu en film. Denne gang forsøger de sig med et stjernespækket cast, og en seriøs fortælling om kammeratskab hos en flok eks special forces soldater. Producenten er den oscarvindende Kathryn Bigelow der stod bag den lille, men stærke “The Hurt Locker”, og instruktøren, J.C. Chandor, har også været nomineret til en Oscar. Så fra start har denne film gode chancer for at blive et hit.
Historie
Efter en succesfuld politiaktion mod et narkokartel i Brasilien , opdager den amerikanske rådgiver, og eks special forces soldat, Santiago “Pope” Garcia (Oscar Isaac) at hans brasilianske kollegaer er korrupte og tager imod bestikkelse fra narkobossen Lorea. Hans kvindelige muldvarp Yovanna (Adria Arjona), fortæller ham ud over også hvor Lorea gemmer sig i junglen. Derfor beslutter han sig for at rekruttere 4 af hans eks special forces kammerater til at hjælpe med at sætte en stopper for Lorea. Det er den kølige og eftertænksomme William “Ironhead” Miller (Charlie Hunnam) og hans brushoved af en bror Benny Miller (Garrett Hedlund), Piloten Franisco “Catfish” Morales (Pedro Pascal), og til sidst Thomas “Redfly” Davis (Ben Affleck), der efter sin hjemkomst er en på-randen-af-fallit ejendomsmægler og skilsmissefar. Santiago overtaler dem alle til at hjælpe sig med at bryde ind i Loreas hjem, stjæle alle hans penge og slå ham ihjel. Da politiet er korrupt beslutter de sig for at stjæle pengene til sig selv og dermed gå “rogue”, uden flag på uniformen eller land til at bakke sig op. Men aktionen udløser “a series of unfortunate events”, og de må kæmpe hårdt mod omgivelserne, og hinanden, for at slippe helskindede derfra.
Filmen er skrevet og instrueret af J.C. Chandor der også står bag “A Most Violent Year” og “Margin Call”, sidstnævnte blev nomineret til en Oscar, for bedste originale screenplay. Det bliver han nok ikke for denne film. Karakter opbyggelsen er mangelfuld, da den eneste karakter vi rigtig dykker ned i er Ben Afflecks. Hans forhold til hans ekskone bliver hurtigt beskrevet som knasende, mens hans forhold til teenagedatteren går lidt dybere. Hun savner ham og det påvirker ham at han ikke har råd til at betale for at få hende på college. Handlingen er også mangelfuldt skrevet. Der er seriøse plothuller, og man har lyst til at råbe ad skærmen. “Hvorfor gør de ikke bare sådan, i stedet?!?” Gnidningerne, skænderierne og slåskampe, mændene imellem, er hurtigt overstået og alt bliver tilgivet i løbet af et par minutter. Det er som instruktøren ikke tør gøre situationerne rigtig grumme. Al spænding er simpelthen ovre inden man overhovedet når ud på kanten af sædet.
Dialogen er ok, men der falder da klicheer, som “this is not what I signed up for”, af ind imellem.
Det er tydeligt at man med historien gerne ville sætte fokus på hvilke vilkår veteraner har når de kommer hjem, og skal igang med et “normalt” liv igen. Men jeg syntes ikke det virker troværdigt og jeg køber den simpelthen ikke. Dog er kammeratskabet mellem mændene mere troværdigt.
Skuespil
Rækken af a-list skuespillere der har været involveret i denne film er utrolig lang, og indeholder bl.a. Johnny Depp, Tom Hanks, Tom Hardy og Leonardo DiCaprio. Alle som en er de droppet ud af projektet efter kreative uenigheder. Også Charlie Hunnam var ude på et tidspunkt, men kom tilbage igen efter nogle forhandlinger. Alt det roderi virker til at have haft en effekt på J.C. Chandor, der vist ikke rigtig har vidst hvad han skulle stille op med det endelige cast. Det er faktisk kun Charlie Hunnams karakter der fungerer. Han spiller intenst og skiller sig ud fra de andre, der virker klichefyldte og flade. Jeg var mere interesseret i scenerne med ham, og det er en skam at han ikke har lige så meget baggrundshistorie at arbejde med. Ben Afflecks karakter er ham, som vi skal se en udvikling hos, og han skal få os til at føle noget. Det er ham der har “betalt prisen for at være en kriger”, som Charlie Hunnams karakter indleder filmen med at sige. Men jeg føler ikke rigtig med ham. Jeg ved ikke om jeg skal heppe på ham eller hade ham. Han opgiver sine standpunkter for flere penge, selvom han har mere end nok til at få sin datter på college, som jo er grunden til at han vil være med til aktionen. Det er en af de fejl der starter lavinen, og han gør intet for at rette op den igen. Jeg har svært ved at tro på at en mand som ham, vil sætte sine standpunkter, sig selv og sine kammerater i fare, bare fordi han bliver grådig.
Visuelt
Visuelt er filmen flot. Specielt i filmens 2. halvdel forkæles man med billeder af Andesbjergene badet i sollys. Roman Vasyanov der står bag, har denne gang et mere rent udtryk end har haft i bl.a. “Suicide Squad”, og en anden Netflix film, “Bright”, hvor man får kastet en masse farver og indtryk i hovedet på en gang. Her lader han billederne være nok i sig selv og det giver en ro til øjnene som man ikke er vant til fra hans side. Et andet visuelt plus er castet. I gotta say, yummers! Det er et lækkert cast. De 5 mænd er alle en fryd for øjet. Altså noget til at lokke fruen til at kigge med, og noget identificerbart til det mandlige publikum.
Musik og lydbillede
Filmens musik og lyd er sat sammen af den amerikanske komponist Richard Vreeland, der går under navnet DisasterPeace. Han starter godt ud og sætter stemningen for filmen med et typisk heavy Metallica nummer og fortsætter den gode stil med at lægge et følsomt Fleetwood Mac nummer ind som baggrundsmusik, mens man følger med i lidt af Tom “Redfly” Davis liv. Resten af filmen giver mig lidt en meh-følelse da der er ikke noget der som sådan stikker ud.
Copyright billeder: Netflix