The Queen's Gambit, Netflix, Filmpuls serieanmeldelse, Anya Taylor-Joy
Copyright: Charlie Cray/Netflix

Serieanmeldelse: The Queen’s Gambit

LÆSERNES BEDØMMELSE1 Stem
6

Skak er blevet populært igen! Og miniserien ‘The Queen’s Gambit’ kan tage skylden. Serien er en miniserie af 7 afsnit og er baseret på en bog af samme navn. Serien vandt en Golden Globe i kategorien Best Limited Series or Television Film, og Anya Taylor-Joy, som spiller hovedrollen, vandt en Golden Globe for sin præsentation.

Hvad handler den om?

I ‘The Queen’s Gambit’ følger vi den amerikanske forældreløse Beth, fra hun på børnehjemmet finder sin kærlighed og sit store talent for at spille skak, til hun bliver en af verdens største skakspillere. Serien følger den kvindelige skakspiller igennem mange op- og nedture i 50-60’ernes USA. 

The Queen's Gambit, Netflix, Filmpuls serieanmeldelse, Anya Taylor-Joy
Copyright: Netflix

Vil jeg anbefale den?

Da jeg endelig fik taget mig sammen til at trykke på play-knappen, efter utallige anbefalinger, slugte jeg ‘The Queen’s Gambit’ på få dage. Hvem kunne have troet der ville være så meget drama og spænding i skak? På trods af, at serien godt nok ikke har givet mig lyst til selv at kaste mig ud i skak, formår den at gøre en fortælling med skak som den helt store hovedrolle både nervepirrende, intens og dramatisk.  Der spilles skak, der snakkes om skak, der jokes om skak – serien holder ikke igen. Alligevel bliver man ikke et sekund træt af al den snak om skak. Under de talrige skakscener sidder man med bankede hjerte og svedige håndflader i spænding. 

Serien sætter en enormt interessant fortælling op om en pige – senere en kvinde -, som er noget for sig. Beth er virkelig speciel og er ofte svær at forstå og komme ind under huden på. Derfor er hun også enormt spændende at følge. Skuespilleren Anya Taylor-Joy spiller fænomenalt! Jeg har ikke set hende optræde før og hun ejer simpelthen Beth-rollen så entydigt og overlegent, at jeg har svært ved at forestille mig, at se hende spille og være andet end Beth. 

Visuelt er ‘The Queen’s Gambit’ også en enormt flot serie, som virker meget gennemført. 60’er stilen er lækker og virker enormt realistisk – vi får bl.a. lov til at nyde nogle rigtig flotte 60’er-kjoler. Serien har nogle visuelle genistreger, som skakbrikker der manifesterer sig på loftet imens Beth fantaserer og visualiserer sig forskellige skaktræk.

The Queen's Gambit, Netflix, Filmpuls serieanmeldelse, Anya Taylor-Joy
Copyright: Netflix
'The Queen's Gamit' kan ses på Netflix
Kort fortalt
Det ligegyldigt om du synes skak er verden kedeligste sport - denne serie vil få dig til at opleve et skak-match som enormt nervepirrende. Vi følger det interessante kvindelige skakgeni Beth, og hendes ikke mindst lige så spændende fortælling. Serien er velskrevet, velspillet og visuelt dejlig at se på.
Samlet bedømmelse
LÆSERNES BEDØMMELSE1 Stem
6