Copyright: Hansen & Pedersen Film & Fjernsyn ApS

Serieanmeldelse: Jesus unge soldater

Her på Filmpuls ønsker vi i fremtiden i højere grad at sætte fokus på serier. I den forbindelse har vi skabt et helt nyt format til at anmelde serier i. Serieoplevelsen er meget anderledes fra biograffilm-oplevelsen, og derfor har vi fundet frem til helt nye parametre, som vi mener er vigtige når man ser serier.

DR3 er de seneste par år blevet et stort hit blandt unge med deres dokumentarserier, der behandler nogle af tidens mest populære emner. De har tidligere haft success med at vise livet som balletdanser i ‘På forreste række’, og denne gang er turen kommet til de unge indremissionske kristne i Danmark. Men lever dokumentarserien op til de høje standarder som DR3 har leveret de seneste år?

Koncept

Det kommer ikke ligefrem som en overraskelse, at DR kunne finde på at tage fat i et emne som dette. De har det med at tage fat i små grupper, som man generelt ikke ved så meget om. Denne gang er det de unge  indremissionske kristne. Og nej ikke “jeg-går-i-kirke-til-juleaften-og-konfirmation”-kristne, men dem som virkelig lever efter biblen, eller i hvert fald prøver på det. Da jeg så titlen på DR TV klikkede jeg straks og var hurtigt med på konceptet. De unge lever i en moderne verden hvor alkohol og fest er en stor del af manges hverdag, så hvordan tackler de ikke at blive ledt i fristelse. Det var jeg meget spændt på at se.

Udførelse

Man følger forskellige unge kristne i deres hverdag og ser, hvordan de forholder sig til biblen, og hvordan de mener at guds ord skal forståes. Den del er meget interessant at følge med i, da de har forskellige holdninger til hvad de må og ikke må. Det er især fedt, at de har fået fat i Cecilie, som ikke er født ind i troen, men først er blevet kristen senere i sit liv. Hun er helt klart den bedste person at følge, da hun er den der reflektere mest over balancen mellem hvad hun må og ikke må. De andre, især Peter, er mindre interessant at følge, da der ikke sker så meget hos ham. Dog er det tankevækkende at se ham interagerer med de andre indremissionær kristne til den årlige festival for indremissionære. Det ligner noget taget fra en hver anden festival, hvilket bekræfter hvad hele pointen med programmet er: at vise at indremissionære unge ikke er så forskellige fra andre danske unge.

Hele pointen med at vise at de kristne er ligesom os andre unge fungerer fint, og der bliver helt klart brudt nogle fordomme. Dog bliver det en smule for hverdagsagtig til tider, hvor jeg får lyst til at spole lidt. Det ville have været interessant, hvis producenterne havde udfordret de unge kristne lidt mere, og måske gået lidt mere til dem med hensyn til deres tro. For dem er det en selvfølge at tro på gud, så man kunne godt have prikket mere til dem, og gået i dybden med hvorfor de tror på gud. For eksempel have stillet dem overfor nogle jævnaldrende der ikke tror og set, hvordan det ville udspille sig.

Hvis der er noget, jeg vil ønske de havde vist mere af, vil det være Nanna og hendes rejse til Mellemøsten for at smugle bibler. Det var overhovedet ikke noget jeg havde hørt om før, og det var meget interessant at høre om, hvordan Indre Mission hjælper forfulgte kristne.

Kontinuitet og karakterer

Man følger fire forskellige kristne i deres dagligdag i fire episoder på hver cirka 30 min. Det er forskelligt hvor meget de medvirker i episoderne, men generelt fylder Cecilie og Peter mest. Cecilie og Nanna er de mest givende karakterer, da de er modsætninger: Cecilie er i tvivl om sin tro, hvorimod Nanna ikke tvivler et sekund. Jeg føler ikke, at man får et særligt personligt forhold til nogen af personerne, selvom man følger dem igennem deres hverdag. Daniel er for eksempel overhovedet ikke interessant, da han ikke bidrager med noget nyt til serien, og det vil fungere bedre uden ham. Generelt vil DR3 for meget i denne dokumentarserie på kun 4 episoder, så det hele bliver lidt overfladisk. Man når ikke at lære om personerne udover deres tro, hvilket er lidt ærgerlig. Sidste episode er dog lidt mere reflekterende, hvilket er godt.