'Enola Holmes'. Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
Credit: ROBERT VIGLASKI /LEGENDARY ©2020

Filmanmeldelse: Enola Holmes

Din bedømmelse5 stemmer
3

Har vi brug for endnu en udgave af Sherlock Holmes. Denne gang i en kvindelig udgave, i form af Sherlock Holmes glemte lillesøster. Ja, mener Millie Bobby Brown og Netflix. 

Hvad handler den om?

Enola er vokset op på landet sammen med sin mor i England i 1884. Det er også moderen der har sørget for at opdrage og uddanne Enola, der er vokset op og blevet en meget frigjort ung dame. Da moderen forsvinder på Enolas 16 års fødselsdag efterlader hun en mærkværdig gave. I gaven er der spor der tyder på at moderen er i London. Enola beslutter sig for at følge efter, og dermed stikke af fra hendes storebrødre, Sherlock og Mycroft, der mener at hun skal på kostskole og uddanne sig til en “ordentlig dame”. Med brødrene på sporet af hende slår hun pjalterne sammen med en ung Lord der også er stukket af. Sammen forsøger de at løse gåden der har store konsekvenser for fremtidens England. 

Filmen er baseret på en bogserie af samme navn af Nancy Springer, og præsenterer os for endnu en udgave af Sherlock Holmes. Så nu skulle der efterhånden være en udgave for enhver smag. 

'Enola Holmes'. Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
Credit: ALEX BAILEY/LEGENDARY ©2020

Vil jeg anbefale den?

Egentlig har jeg mest lyst til at skrive “Tja”. Filmen har en masse fine budskaber om feminisme, om at klare sig selv på egen hånd, frigørelse osv. Men ingen af dem rammer sådan rigtig hårdt. Enolas sprudlende humør og personlighed skinner dog igennem når hun brager derudaf og løser gåder og banke lejemordere i knapstøvler og korset. 

Filmens tykke feministiske budskab drukner dog lidt i sig selv. Den bliver simpelthen for meget. Alt hvad der kunne være det mindste spørgsmålstegn ved bliver forklaret af en af Enolas mange “4th wall breaks”, eller af små montager i ‘Monty Python’ stil. “4th Wall Break” som betyder at skuespilleren taler til direkte til publikummet, er en fin måde at fortælle netop denne historie på, fordi Enola er alene meget af tiden og det fungere da også for det meste. Men der er et par stykker af dem der er unødvendige og usjove. 

'Enola Holmes'. Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
Credit: LEGENDARY ©2020

Millie Bobby Brown spiller Enola. Hun har godt fut under skørterne og virker på mange måder ustoppelig. Hun har altid en plan eller en ide til der hurtigt fører hende videre. Det er jo sådan set godt nok, fordi der så hele tiden sker noget, og historien fortsætter. Men vi mangler at se nogle dybere følelser fra hende. Da hun rammer bunden synes jeg ikke hun rammer hårdt nok. Jeg mangler noget mere indlevelse i den del af filmen. 

Brødrene Sherlock og Mycroft er spillet af henholdsvis Henry Cavill og Sam Claflin. Henry Cavill der ellers som regel holder sit skuespil til en ‘witchers’ følelsesniveau, kommer dog en lille smule mere ud af posen og fremkalder lidt medfølelse i forhold til hans lillesøster. Mens Mycroft er helt tabt bag en vogn, og er så anti feministisk at det er ufrivilligt komisk.  

Filmen der egentlig gerne vil det hele ender med at gøre det halvt. Den bliver aldrig så gådefuld som Benedict Cumberbatch’s ‘Sherlock’, aldrig så actionfuld som Robert Downey Jr.’s ‘Sherlock’ og aldrig så vis som Ian McKellan’s ‘Sherlock’. Alt i alt ender filmen, der ellers har rigtig fine og moderne budskaber, kun som en parodi på Sherlock Holmes, og endnu en ‘Sherlock’ i rækken af de efterhånden utallige udgaver af mesterdetektiven.

Enola Holmes - Kan ses på Netflix
Kort fortalt
Enola Holmes-filmen prøver at følge i storebrors fodspor. Enola har god energi og fine budskaber, men det bliver aldrig ligeså godt som en af de andre udgaver af Sherlock Holmes.
Samlet vurdering
Din bedømmelse5 stemmer
3