'The Great'. Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
Copyright: 2020 Hulu Photograf: Ollie Opton

Serieanmeldelse: The Great

Din bedømmelse1 Stem
5

‘The Great’ er endnu en serie om det russiske kejserige. Før har vi set Netflix’s ‘The Last Czars’ og ‘Cathrine the Great’ med Hellen Mirren. I denne omgang er det den amerikanske streamingtjeneste Hulu der står bag, og herhjemme kan serien ses på HBO Nordic.

Hvad handler den om?

Serien handler om Katarina den Store (omdøbt til Catherine), der var Ruslands kejserinde i 1700 tallet. Hun ankommer til det russiske hof helt naiv og blåøjet med forhåbninger om et romantisk giftermål med den russiske kejser Peter den tredje. Hun bliver dog hurtigt skuffet, for Peter har ikke ret megen interesse for andet end magt, krig og sex, og vil kun bruge Catherine til at skaffe sig en arving. Derfor kaster hun hendes energiske kærlighed på Rusland og dets befolkning som Peter har negligeret groft. Hun begynder, sammen med sin oprørske stuepige og en genert politiker, at planlægge et kup for at styrte Kejseren og selv overtage tronen.  

Serien minder meget om Yorgos Lanthimos ‘The Favourite’. Både i tiden og den groteske humor. Seriens skaber, Tony McNamara, var også med til at skrive netop den film. Han har nu skiftet det engelske hof ud med det russiske og taget sig nogle gevaldige historiske friheder. 

'The Great'. Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
Copyright: Hulu
Photograf: Ollie Opton

Vil jeg anbefale den?

Ja det vil jeg. Serien bliver aldrig helt så mørk som ‘The Favourit’ så genspejler den mange af de samme tematikker. Et hof i 1700tallet, en udygtig regent, en politisk kløgtig kvinder der trækker i trådene, in-your-face dialog og så humoren, der mest består af Peters ekstreme yderligheder når han ydmyger, horer og fester med hoffet. Også Catherines prøvelser med at vinde hoffets arrogante damer, en meget nærgående præst og, og en skør tante over på sin side, er med til at skabe humoren. Jeg synes det fungerer for det meste. Når man kommer længere ind i serien begynder man dog at trænge til en pause fra galskaben. Her kommer realismen ind pirker lidt i dig. For da Catherine besøger frontlinjen og deler kage ud til de sårede soldater, eller da vi ser røgen fra ligbålene hvor de kopper fyldte tjenestefolk bliver brændt, er det lige pludselig ikke så sjovt mere. Realismen rammer en hårdt, men der går ikke længe før vi er tilbage ved det gakkede. 

'The Great'. Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
Ross Ferguson

I rollen som Catherine ses den dygtige Elle Fanning, der ikke ud over at spille rollen godt også ligner en fortidens kejserinde med sin blege marmor hud og hals der synes at strække sig i det uendelige. Hun går fra at være en naiv ung pige, til at være en stålsat kvinde der elsker Rusland på samme måde som hun startede med at elske ideen om at være gift med Peter.

'The Great'. Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
Copyright: Hulu
Photograf: Ollie Opton

Nicolas Hoult, der også var at finde i ‘The Favourit’, spiller Peter. Han er en dygtig skuespiller men med den meget endimensionelle karakter er der desværre ikke så meget at stille op. Resten af castet der består af bl.a. Sacha Dhawan og Phoebe Fox som henholdsvis Orlov og Marial er lidt nogle “scene stealers” på en underspillet facon, hvilket jeg godt kan lide. 

Til sidst skal du som seer være forberedt på at der ikke findes særlig meget faktuelt i serien, som den så spøgsfuldt også starter ud med at erklærer. Men ihvertfald skal du ikke gå ind til den i håb om at lære historiske fakta.

The Great - Kan streames på HBO
Kort fortalt
'The Great' er et velfungerede stykke satirisk galskab, uden megen form for historisk faktualitet. Men det gør ikke noget for historien er god, hovedrollen er veludviklet og serien er flot lavet.
Samlet bedømmelse
Din bedømmelse1 Stem
5