HBO

Filmanmeldelse: Crazy, Not Insane

LÆSERNES BEDØMMELSE0 stemmer
3

For fans af ‘Mindhunter’, ‘Making a Murderer’ og andre True Crime-serier og film, har HBO nu en ny dokumentarfilm om seriemordere klar. Men er dens niveau på højde med de nævnte? få vores svar her:

Hvad handler den om?

‘Crazy, Not Insane’ er en dokumentarfilm, der blev vist under CPH:DOX og havde verdenspremiere ved SXSW.

Den handler om den mindre kendte psykiater Dorothy Otnow Lewis, der gennem sin lange karriere har været med til at undersøge og definere mordere samt seriemordere. Hun er fascineret af hvad, der gør at folk bliver mordere, og hendes fokus er især på deres barndom.

I et mix af interviews fra nutiden, interviews fra fortiden samt arkivmateriale bliver fortællingen om seriemorder-begrebets udvikling fortalt, samtidig med at flere forskellige cases fra hendes karriere bliver nævnt. Blandt andet har hun interviewet Ted Bundy.

HBO

Kan jeg anbefale den?

For en dokumentarfilm der mest af alt består af arkivbilleder, grynede gamle videoer og 2D animation, er den overraskende kuldegysende at se på. Dorothy har virkelig haft fat i nogle af de mordere, der lider af nogle af de værste sygdomme såsom voldsom skizofreni. Det er uhyggeligt at se arkivbilleder, hvor en morder såsom Arthur Sawgrass pludselig ændrer personlighed lige for øjnene af en.

Er skizofreni og dissocative lidelser virkelige? det er der vidst ikke meget tvivl om i dag, men filmen tager os tilbage til en tid, hvor mange ikke mente, at disse psykiske sygdomme findes. Kan man dødsdømme og henrette en person, der er så mentalt ustabil? det er Dorothy Otnow ikke sikker på.

På mange måder er det en virkelig fascinerende dokumentar. Casene er interessante, men man kommer aldrig helt under huden på de forskellige personer. De når aldrig helt at gå i dybden med hvad, der gør, at nogle mennesker dræber. Dermed når filmen aldrig rigtig at gøre det, som den i starten satte sig for.

HBO

Dorothy Otnow Lewis er den centrale figur i filmen, og det fungerer rigtig godt. Jeg har personlig aldrig hørt om hende, og det var spændende at lære hendes arbejde at kende. Dog har filmen lidt problemer, da den er et lidt underligt mix af fortællingen om Dorothys privatliv samt karriere. Det er næsten kun hende, der interviewes om morderens sind, hvilket på sin vis giver mening, da det er hendes dokumentar. Men for at få et nuanceret billede, burde de have inddraget flere ekspertkilder, end de gør.

Deres 2D animation af nogle cases fungerer ikke så godt for mig og passer ikke rigtig ind i stilen. Derudover undrer det mig, at Laura Dern fungerer som fortæller, selvom det ofte blot er Dorothy, der er voice-over, så Laura Dern mister lidt sin funktion.

Hvis du er interesseret i hele casen om Ted Bundy, er serien filmen bestemt værd at se, da den giver helt nye perspektiver på denne sag, og det er klart den sag, der bliver gået mest i dybden med. Ellers er den en anelse for lang og bliver lidt for gentagende.

'Crazy, Not Insane' har premiere på HBO d. 19. november
Kort fortalt
'Crazy, Not Insane' er en kuldegysende fortælling om nogle af de værste mordere i USA. Den er spændende og skræmmende, men den mangler lidt faglig dybde og ekspertkilder.
LÆSERNES BEDØMMELSE0 stemmer
3