Brad Edwards i 'Jeffrey Epstein: Filthy Rich' Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
© 2020 Netflix

Serieanmeldelse: Jeffrey Epstein: Filthy Rich

LÆSERNES BEDØMMELSE0 stemmer
4

Netflix’ success med true-crime miniserien ’Don’t F**k with the Cats’ bragte fokus på, hvordan genren kan komme til at ophøje forskruede- og syge gerningsmænd. Jeg var derfor lidt skeptisk da ’Jeffrey Epstein: Filthy Rich’ dukkede op d. 27 Maj.

 

Hvad handler den om?

Miniserien ’Jeffrey Epstein: Filthy Rich’ fortæller historien om den amerikanske millionær Jeffrey Epstein, der døde i sin fængselscelle i 2019.  Epstein misbrugte og prostituerede mindreårige piger i 3 årtier, og slap gentagne gange afsted med det, da ordensmagten vendte et blindt øje til.

Miniserien fortæller historien gennem en række interviews. Nogle af pigerne, som Epstein misbrugte, fortæller, hvordan Jeffrey Epstein, og hans partner-in-crime Ghislaine Maxwell, orkestrerede overgrebene. Vi hører blandt andet fra Maria Farmer og hendes søster Annie, som blev misbrugt i 90’erne.

Sideløbende fortæller en række ildsjæle, advokater, journalister m.m. hvordan Epstein gentagne gange undslap ordensmagten.  Her møder vi blandt andre advokaten Brad Edwards der repræsenterede nogle af pigerne i retten, og den tidligere politimand i Palm Beach, Michael Reiter, der efterforskede Epstein i 2003.

Minierien gennemgår også kort de usammenhængende omstændighedern omkring Epsteins død i 2019, der ledte til utallige spekulationer om, hvorvidt det var selvmord eller ej.

Annie Farmer og Maria Farmer. 'Jeffrey Epstein: Filthy Rich' Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
© 2020 Netflix

Produceret af Joe Berlinger og instrueret af Lisa Bryant, ’Jeffrey Epstein: Filthy Rich’ er en dokumentarisk miniserie på 4 afsniter, der hver er cirka en time lange. Den virker som en oprigtig dokumentar, som er mere interesseret i at lade ofrene fortælle deres historie, end at dramatisere tragedien.

 

Kan jeg anbefale den?

Medmindre du har levet under en meget tung sten de sidste par år, så har du nok hørt navnet Jeffrey Epstein nævnt. Endten i forbifarten sidste år, da han blev fundet død i sin fængselscelle. Eller også har du fordybet dig i det væld af podcasts og konspirationsteorier, der berører emnet. Uanset hvad kan jeg varmt anbefale miniserien.

På trods af at der kun er 4 afsnit, tager serien den tid den behøver til at fremlægge kendsgerningerne og ofrenes fortællinger. Den bevæger sig gnidningsfrit mellem interviews, billeder og ældre videomateriale, som for eksempel nyhedsklip og optagede vidnesbyrd. I takt med at historien bliver fremlagt, får du en knude i maven, eftersom miniserien sørger for at alvoren i Epsteins handlinger bliver klare.

Sarah Ransome i 'Jeffrey Epstein: Filthy Rich' Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
© 2020 Netflix

Miniserien skal have ros for at behandle emnet med den alvor det fortjener, og for at lade ofrene dele deres oplevelser. Hvilket synligt er modigt og en kraftanstrengelse af dimensioner for dem.  Miniseriens fokus ender på den måde med at handle mere om at lade ofrene tale ud om deres oplevelser, end det handler om, hvordan Jeffrey Epstein slap afsted med det.

Jeffrey Epstein misbrugte, voldtog og prostituerede over 40 piger over 3 årtier, og ’Jeffrey Epstein: Filthy Rich’ giver kun indsigt i en brøkdel af tilfældene – hvilket kun understreger, hvor forskruet Epstein og hans foretagende var.

Annie Farmer i 'Jeffrey Epstein: Filthy Rich' Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
© 2020 Netflix

 

'Jeffrey Epstein: Filthy Rich' kan streames på Netflix fra d. 27. Maj.
Kort fortalt
Miniserien ’Jeffrey Epstein: Filthy Rich’ er en koncis dokumentar, der gennemgår Epsteins forbrydelser med afmålt tempo. Den giver ofrene en stemme til at fortælle om deres oplevelser, og du forstår derfor alvoren bag overskrifterne i 2019.
Samlet bedømmelse
LÆSERNES BEDØMMELSE0 stemmer
4