Welcome to Utmark - Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
HBO Nordic

Serieanmeldelse: Welcome to Utmark

Din bedømmelse13 stemmer
4

Så er der nyt originalt indhold fra HBO, nemlig ’Welcome to Utmark’. Her følger vi beboerne i en lille ødemarksflække, som alle har sit at slås med. Utroskab, sprutsmugling, nabostride, korruption, albanske prostituerede og overnaturlige kræfter, er hvad vi har med at gøre, i den nye norske dramakomedie.

‘Welcome to Utmark’ er nordens version af en western-serie, skabt af danske Kim Fupz Aakeson og islandske Dagur Kári. Første sæson består af 8 afsnit som alle nu kan streames på HBO.

Hvad handler den om? 

‘Welcome to Utmark’ handler om et lille ødemarkssamfund og hvordan de lever efter deres helt egne spilleregler.

Et får er skambidt til døde og da hyrden Finn anklager samen Bilzis rottweiler for mordet, udvikler der sig en nabokrig mellem de to mænd. Var Finn ikke alkoholiseret i forvejen, var han hurtigt blevet det. Det skal nemlig vise sig, at hans kone Siri har en affære med Bilzi. Midt i trekantsdramaet står Siri og Finns unge datter Marin, som desperat prøver at løse de voksnes konflikt.

Serien har et bredt karaktergalleri og vi følger en række af de skæve personligheder, der er at finde i byen. Blandt andet den ny tilflyttede skolelærer med en betændt baggrundshistorie, en præst i vildrede med sin tro, en forelsket skoledreng, byens korrupte sheriff, en sørgende pimp og hans to albanske prosituerede.

 

Welcome to Utmark - Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
HBO Nordic

Kan jeg anbefale den?

Seriens tone er det første jeg bemærker, og det er også den som gør at serien skiller sig ud. De golde norske landskaber gør serien enormt smuk, og isolerer flækken fra resten af verden. Naturkræfter og overtro er i fokus i det lille samfund, og somme tider løser naturen og tilfældighederne karakterernes problemer. Ødemarken får lidt sin egen persona, og her er det tydeligt at både Fargo og Twin Peaks har været store inspirationskilder til det skæve univers. Det er stemningen og samfundet som er i fokus, og drager seeren ind.

Dog er det ikke en historie som får seeren til at sidde på kanten af sofaen og sluge afsnit efter afsnit til den lyse morgen. Hovedhistorien; konflikten mellem Finn og Bilzi, er for mig ikke stærk nok, og eskalerer lidt for langsomt og ensformigt. Og da der er så mange andre storylines, som vi heller aldrig når at dykke helt ned i, ender serien med at blive en anelse rodet. Det gør det også svært at nå at investere sig ordentligt i nogen af dem. Ikke desto mindre er der enormt meget potentiale i personlighederne og deres historier, som vi nu er blevet introduceret for, og jeg håber at næste sæson vil gå meget mere i dybden. Så skal det nok blive virkelig spændende.

Generelt klarer den sig virkelig godt med at få skabt det her særlige samfund, hvor de besynderlige karakterer kan eksistere. Jeg synes den er værd at anbefale, da den som sådan er underholdende nok og har nogle gode grin. Den nordiske absurde humor skinner igennem, og jeg vil elske at se en serie hvor universet er så meget i fokus, og hvor man følger alle de grumme og skøre hændelser, som foregår i det. Det føler jeg der er lagt op til nu, og forhåbentlig strammer spændingen rigtig til i sæson to.

Welcome to Utmark - Premiere den 18. April på HBO
Kort fortalt
Alt i alt er det en finurlig og visuelt smuk serie med et interessant univers, god humor og stort potentiale, som forhåbentlig bliver lidt bedre udnyttet i næste sæson.
Samlet bedømmelse
Din bedømmelse13 stemmer
4